Hagyományt teremtett az első űrkoncert

A Jingle Bells volt az asztronauták karácsonyi meglepetése!

Fotó: Getty Images


1965 december 15-e különleges nap volt az űrrepülés történetében.

És nem csak azért, mert többszöri próbálkozás után a NASA Gemini-6 és Gemini-7 elnevezésű űrhajói először repültek – órákon át – kötelékben Föld körüli pályán, olykor egymástól csupán 30 centiméterre. Az űrrepülések hőskorában, a Holdra szállást megelőző időszakban ez hatalmas sikert jelentett – a híres houstoni űrközpontban hihetetlen ünneplés fogadta a sikert.

Fotó: Getty Images

Thomas P. Stafford és Wally Schirra

Ebből a Gemini-6 űrhajósai is kivették a részüket egy meglepetéssel, ami az űrutazások egyik legkedvesebb ajándékaként maradt emlékezetes. A jelenleg 93 éves Thomas P. Stafford és a 2007-ben elhunyt Wally Schirra a Földre történő visszatérés előtt egy váratlan rádióüzenettel jelentkezett be a földi központnál: "Látunk egy objektumot, ami úgy néz ki, mint egy műhold, és északról dél felé tart a sarki pályán. A vezérlőegység parancsnoka piros ruhában van."

Fotó: Getty Images

Houston és a Gemini-7 legénysége szóhoz sem jutott, amíg a két űrhajós rá nem zendített a Jingle Bells közismert karácsonyi dallamára. Hiszen a titokzatos “parancsnok” természetesen a Mikulás volt, a szájharmonikán és miniatűr száncsengőkön előadott dal pedig egyben az első űrkoncertet jelentette. Mint utólag kiderült, Schirra és Stafford előre készült a produkcióra: még a földön begyakorolták a Jingle Bellst, a hangszereket pedig titokban csempészték fel az űrbe. A szájharmonikát és az öt apró csengőt jelenleg a washingtoni Smithsonian National Air and Space Múzeum őrzi, az asztronauták több más eszközével és személyes tárgyával együtt.

www.youtube.com

Gemini 6: Jingle Bells

Az első űrkoncert hagyományt teremtett, azóta többen is követték a Gemini-6 legénységének példáját. Gitáron,szintetizátoron és szaxofonon is játszottak már az űrben, de skót duda és koto, egy tradicionális japán hangszer is előkerült egy-egy űrhajón.

AMI MÉG ÉRDEKELHET