Kilábal idén a globális turizmus a világjárvány miatti visszaesésből?

A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) szerint igen!

Fotó: Shutterstock


A nemzetközi turisztikai szektor 2024-ben várhatóan 2 százalékkal nő 2019-hez képest – derül ki a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) jelentéséből.

Az ENSZ égisze alá tartozó szervezet szerint mindez a megnövekedett légi összeköttetéseknek és az ázsiai piacok szilárd fellendülésének lesz köszönhető, és a globális turisztikai tevékenység fellendülése azzal együtt folytatódik, hogy a geopolitikai instabilitás (legfőképp a különböző háborúk) kockázatot jelent az ágazat számára, mivel befolyásolja az utazók bizalmát.

Fotó: Shutterstock

Az UNWTO arra számít, hogy a kínai piac idén növekedni fog, miután a kormány 2024. november 30-ig vízummentességet engedélyezett a francia, német, olasz, holland, spanyol és malajziai állampolgárok számára. Az utazási kereslet Európában és Afrikában 2023-ban majdnem elérte a járvány előtti szintet, a Közel-Keleten pedig meghaladta azt. Egyes úti célokba, például a mediterrán és a karibi térségbe, valamint Észak-Afrika néhány régiójába már 2023-ban több turista érkezett mint 2019-ben, a világjárvány előtti teljes évben.

Fotó: Shutterstock

Összességében a nemzetközi turizmus 2023-ban elérte a világjárvány megelőző szint 88%-át, a becslések szerint 1,3 milliárd nemzetközi látogatóval. Az UNWTO becslése szerint tavaly a turisztikai ágazat teljes hozzájárulása a világgazdasághoz 3300 milliárd dollár volt.

AMI MÉG ÉRDEKELHET