Szexista szuvenírek: egy európai város betilthatja a "megalázó" emléktárgyakat

Ebbe beletartoznának a homofób termékek is.

Fotó: Shutterstock


A fallikus üvegnyitóktól az obszcén feliratokkal ellátott poharakig, sosem nehéz ízléstelen szuveníreket találni a felkapott turisztikai célpontokban. Barcelona azonban szabályozni szeretné, hogy ezek az ajándékok mennyire lehetnek ízléstelenek.

Barcelona városi tanácsa azt fontolgatja, hogy betiltja a "sértő vagy ízléstelen" ajándéktárgyak árusítását. Ez magában foglalná a "homofób vagy szexista" tartalmú termékeket is. Az egyik helyi tanácsos "ócska rendetlenségnek" nevezte az ilyen árucikkeket kínáló standokat és boltokat, amelyek "lealacsonyítják" a várost. Jordi Coronas tanácsos bírálta a Ciutat Vella, Barcelona legrégebbi városrészének utcáin kiállított szuvenírek ízléstelenségét, amelyek között vannak "Barcelona márkajelzéssel ellátott péniszek és szexista, homofób vagy egyszerűen csak rossz ízlésű üzeneteket tartalmazó pólók".

Fotó: Shutterstock

"Leértékelik Barcelona leglátogatottabb utcáit és rontják a településünk imázsát" - mondta Coronas, aki több másik tanácstaggal együtt már előterjesztett egy javaslatot a szuvenírek szabályozására. Az indítványt a városi tanács gazdasági bizottsága jóváhagyta, és Barcelona gazdasági főpolgármester-helyettese, Jordi Valls állítólag támogatja a kezdeményezést, és megígérte, hogy a városvezetés megvizsgálja, hogyan lehetne korlátozni az ízléstelen szuvenírek kiállítását és árusítását.

Fotó: Shutterstock

Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy konkrét szabályokat nehéz lenne hozni, mivel a jelenlegi törvényi keretek között nem lehet kritériumokat meghatározni a szuvenír tartalmára vagy esztétikai minőségére vonatkozóan."Nehéz egységesíteni, mert az, hogy mi számít ízléstelennek, szubjektív kérdés" - mondta. A Coronas állítólag "fantáziadús megoldást" szorgalmazott a tilalom bevezetésével kapcsolatos nehézségek leküzdésére.

AMI MÉG ÉRDEKELHET