Két alig ismert, csendes francia falu, amely megér egy-egy látogatást

Elzászban vagy Normandiában járva ne hagyjuk ki őket.

Fotó: Shutterstock

Amennyiben a nyüzsgő, zsúfolt nagyvárosok helyett kisebb és csendesebb helyeket, szűk, macskaköves utcákat és a kultúrát választjuk, érdemes felkeresnünk ezt a két, gazdag történelmi múlttal bíró francia falut.

Franciaország nem csupán a világ egyik legnépszerűbb úti céljának számító Párizst jelenti a turisták számára, vidéki települései a fővárosnál is több látnivalóval büszkélkednek. Eldugott, alig ismert falvai szinte tökéletes alternatív desztinációk, ezek közül a European Best Destinationsa következő kettőt ajánlja.

Fotó: Shutterstock

Eguisheim

Az elzászi Eguisheim Franciaország talán legszebb falva, egy igazi középkori község Colmartól alig negyedórányi autózásra. Az 1700 lakosú település alapítási évének 720-at tekintik, mivel ekkor épült fel a kastélya, amely körül a későbbiekben Eguisheim is kialakult. A falu megőrizte hagyományos külsejét: szűk macskaköves utcáit gyakran élénk színekre festett fakeretes házak szegélyezik. Eguisheim két részén, az Eichbergen (amit Tölgyhegyet jelent) és a Pfersigbergen (Barackhegy) is kivételes minőségű bort termelnek. De készítenek az elzászi borvidékre jellemző különleges házasításokat is, mint az Edelzwicker, a Côte d'Eguisheimet és Gentil.

Fotó: Shutterstock

Claude Monet háza Givernyben

A másik rejtett gyöngyszem a normandiai Giverny, amelyről talán valamivel többen hallottak, mégis meglepően kevesen látogatják. A Párizstól 80 kilométerre északnyugatra fekvő, alig 500 fős falu a gyönyörű táj mellett elsősorban annak köszönheti hírnevét, hogy itt több mint negyven éven át itt élt a világhírű impresszionista festő, Claude Monet.

Monet 1883-tól haláláig, 1926-ig lakott és alkotott Givernyben, saját kezűleg irányítva háza és kertjei kialakítását.

A beltérben saját, jól bevált színeit választotta: zöldet az ajtókhoz és a redőnyökhöz, sárgát a 18. és 19. századi japán grafikákkal dekorált étkezőben és kéket a konyhában.

Fotó: Shutterstock

Monet egyik kertje

A természet közelségét kedvelő, a szabadban is rengeteget festő művészt kertjei is gyakran megihlették. Kérésére még az Epte folyó egy részét is elterelték, hogy a lehető legjobb japánkertet alakíthassa ki. Birtokát a közelmúltban a látogatók számára is megnyitották, így mind a szokatlan enteriőr, mind a nyugalmat árasztó kertek szabadon megtekinthetők.

AMI MÉG ÉRDEKELHET