A bosszúutazástól az árfolyamturizmusig – utazási trendek 2023-ban

Utánajártunk, hogyan, hová és milyen szempontokra figyelve utazunk idén.

Fotó: Shutterstock

Hozzáláthatunk-e idén egy-egy bakancslistás útitervünk megvalósításához? Vagy éppen ellenkezőleg: a nyaralási költségek lefaragására koncentrálunk majd?

Talán nem meglepő, hogy a legtöbb felmérés egy dologban egyetért: 2023-ban a költségkeret lesz a legmeghatározóbb faktor az utazások tervezésében. Az előrejelzések szerint egyre nagyobb kereslet mutatkozik majd az egy-, két- és háromcsillagos szállodák iránt, az apartmanoknál és bérelhető lakásoknál pedig felértékelődik a jól felszerelt konyha – ennek egyrészt a spórolás az oka, másrészt a közös, családi vagy baráti körben megvalósuló főzés lehetőséget kínál a minőségi időtöltésre is.

Fotó: Shutterstock

Egyre többen terveznek főszezonon kívüli utazást.

Sokan a többszöri rövidebb ideig tartó út helyett inkább egy-két hosszabb vakációval számolnak, míg mások az előre foglalt utazásokkal igyekeznek kedvezőbb ajánlatokat találni. A jobb ár-érték arány elérése érdekében előtérbe kerül a kevésbé ismert városok felfedezése is.

A takarékosság kapcsán új jelenségnek számít az ún. árfolyamturizmus. A dollárhoz képest meggyengült euró és brit font miatt például az amerikaiaknak most kifizetődőbb Európába utazniuk. A világ sok más országában is megfigyelhető, hogy a pénzügyileg tudatos utazók a kedvező valutaárfolyamok alapján választanak úti célt maguknak.

Fotó: Shutterstock

Ami az idei évet illeti, az emberek 73%-a bizakodóbb az utazásokkal kapcsolatban, mint 2022-ben, 72%-uk szerint pedig a gazdasági és politikai bizonytalanság ellenére is megéri utazni – derült ki a Booking.com közvélemény-kutatásából, amelynek keretében 32 országból 24 000 fő osztotta meg terveit. „A globális bizonytalanságok ellenére az utazók kiszakadási lehetőséget keresnek a saját hétköznapi valóságukból” – mutatott rá Arjan Dijk, a szállásközvetítő platform senior alelnöke és marketingigazgatója.

A kutatás egyik figyelemre méltó eredménye szerint az idei évben előtérbe kerülnek például a „bosszúutazások”.

Arról van csupán szó, hogy az elmúlt három év járványügyi korlátozásai után milliók szeretnék bepótolni az elvesztegetett időt, és indulnak el világot látni.

Fotó: Shutterstock

Az utazni vágyó emberek számára egyre fontosabbá válik a kompromisszumok nélküli utazás, szeretnének kilépni a konvencionális keretekből, elhagyni komfortzónájukat és újfajta élményeket átélni. Egy részük megelégszik azzal, ha otthoni környezetétől eltérő nyelvvel és kultúrával találkozik, míg mások teljes kultúrsokkra vágyva távoli úti célokat tűznek ki maguk elé. Fontos tendencia, hogy az emberek – környezetbarát szállásokat és közlekedési lehetőségeket keresve – a fenntarthatóságra is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek.

Az elmúlt években a járványhelyzet következtében a nagyvárosok veszítettek népszerűségükből, most azonban – az amerikai Expedia utazási iroda elemzése szerint – újra virágkorukat élik majd a városlátogatások, és egyre gyorsabban nő majd azoknak a száma, akik sorozatok és filmek által inspirált úti célokat választanak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET