Tudod, milyen hatással lehet a szervezetedre a repülés, és azt, hogy miként készülj fel erre?

Hasznos információk és ajánlások az egészséges és kényelmes repüléshez.

Fotó: Shutterstock

Milyen fizikai változásokon megy keresztül az emberi test a légi utazás során? A nyilvánvalóktól, mint például a jetlag, a súlyosabbakig, mint például a mélyvénás trombózis, a repülés számos hatással lehet a szervezetre. Van azonban néhány módja annak, hogy felkészítsd magad.

Mélyvénás trombózis (DVT)

A mélyvénás trombózis, ahogy a neve is mutatja, egy mélyvénában kialakult vérrögöt jelent, amelyek leggyakrabban a lábakban lévő vénákban alakulnak ki. A szakemberek szerint nem csak a repülés, hanem a négy óránál hosszabb utazás bármely formája kiválthat trombózist, a zárt térben, mozgá nélkül eltöltött hosszú idő miatt. A megoldás? Állj fel és mozgasd át magad útközben, vagy viselj kompressziós zoknit, amely segít csökkenteni a duzzanatot és a fáradtságot, valamint serkenti a vérkeringést.

Megnövekedett vérnyomás

A magas vérnyomás jelentős kockázati tényező repülés közben, a nagy magasságban bekövetkező szív- és érrendszeri változások miatt. Akár a repülési szorongás, akár egy komolyabb társbetegség, például krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), veleszületett szívhiba vagy magas vérnyomás miatt, egyes embereknél nagyobb lehet a kockázata annak, hogy a szívfrekvencia megemelkedik, a szívizmok jobban összehúzódnak, és megváltozik a szív által pumpált vér mennyisége. Számos olyan dolog van, vel lehet segíteni, és amelyek valójában mindenki számára hasznos tanácsok. Viselj kényelmes ruhákat, hogy lazábbnak érezd magad. Maradj hidratált, és kerüld az alkoholt, a koffeintartalmú italokat és az altatókat, illetve a nehéz ételeket közvetlenül a repülés előtt.

Fotó: Shutterstock

Vírusfertőzés

Utazás során a szokásosnál jóval több ember között fordulunk meg, ami megnöveli a fertőzések kockázatát. Ezen segíthet a maszk viselése, a gyakori kézmosás és a fertőtlenítő gélek használata. Szerencsére a repülőgép utasterében a levegőt körülbelül ötpercenként felfrissítik, de ennek is megvannak a maga veszélyei, mint például a szemszárazság, mivel a repülőgépbe beszívott magaslati levegő jóval szárazabb.

Jetlag

A jetlag az alvászavarok, valamint az energia-, koncentrációs és hangulatzavarok általános megnevezése, amelyek általában két vagy több időzónán keresztül való átutazáskor jelentkeznek. Egyes tanulmányok szerint a kelet felé történő repülés fokozza a cirkadián ritmusra gyakorolt hatást. Az utazást megelőző napokban fizikailag felkészülhetsz, ha a szokásosnál egy-két órával korábban fekszel le. Utazás közben próbáld meg az alvási időbeosztásodat az úti cél éjszakai időpontjához igazítani. Ám ha az utazás körülbelül háromnapos vagy annál rövidebb, akkor inkább próbálj meg szinkronban maradni az otthoni idővel.

Fülfájás

A repülőgépen a légnyomás és a magasság változása azt jelenti, hogy a fülkürt, vagyis a középfül és az orrgaratüreg közötti járat keményebben dolgozik a nyomás kiegyenlítésén. Ez átmeneti halláscsökkenést és fájdalmat okozhat, különösen akkor, ha a szervezetet már megviseli egy megfázás vagy egy arcüreggyulladás. A gyermekek különösen veszélyeztetettek lehetnek, mivel sok olyan dolgot nem tudnak megtenni, amelyek segítenek a fájdalom enyhítésében, például nyelni, vagy rágógumit rágni.

Fotó: Shutterstock

Kiszáradás

A repülőgép által beszívott friss levegő valójában annyira száraz, hogy egyes tanulmányok szerint akár 37%-kal is jobban száríthatja a bőrödet. Ennek a kellemetlen szagú lehelet mellett fejfájás is lehet a következménye, de ha krónikus dehidratáció lép fel, a hatások látványosabbak lehetnek, beleértve a fáradtságot, az ingerlékenységet, a zavartságot és az apátiát. Ezért repülés közben fogyassz rendszeresen, körülbelül 20 percenként kis mennyiségű vizet.

AMI MÉG ÉRDEKELHET