A legalapvetőbb hibák, amelyek miatt lemaradhatunk a repülőgépről

A legtöbb késést apró figyelmetlenségek okozzák.

Fotó: Shutterstock


Az idő sokszor számít az utazók egyik legnagyobb ellenségének, a kapkodás okozta, akár legapróbb hibák is pedig olyan késésekhez vezetnek a reptéren, amelyek könnyen elkerülhetőek lettek volna egy kis odafigyeléssel.

Ötezer amerikai utazó vett részt a USA Today Blueprint repüléshez kapcsolódó felmérésében, kizárólag olyanok, akik legalább egyszer repültek az elmúlt öt évben. A kérdőíven szereplő 15 kérdést három csoportra (csomag és túlpakolás, általános felkészültség, biztonsági ellenőrzőpontok) osztották, az ezekre adott válaszokból állt össze, hogy melyik az a három leggyakoribb ok, amely miatt a legtöbben lekésték a repülőgépet.

​ELEKTRONIKAI ESZKÖZÖK

A utazók majdnem 23 százaléka vallotta be, hogy − a biztonsági figyelmeztetés ellenére is − a kézipoggyászban hagyta a laptopját, telefonját vagy táblagépét. Az elektronikai eszközök kiszedése és átvizsgálása viszont kötelező, hiszen a biztonsági személyzetnek meg kell bizonyosodnia, hogy az adott tárgy nem jelent kockázatot.

Fotó: Shutterstock

​FÉMTÁRGYAK

Egy másik jelentős késési ok, hogy a figyelmetlen utasok telefon, ékszerek vagy kulcsok birtokában mennek át a szkenneren. A válaszadók 28 százalékával fordult már elő, hogy a szkenneren áthaladva még mindig viselte az ékszereit vagy kezében tartotta a telefonját. Ezek a hibák viszont jelentős időveszteséget okoznak, hiszen az utasnak ilyenkor vissza kell térnie a kiindulópontra és kezdődhet elölről a teljes körű ellenőrzés.

​ÖVEK ÉS CIPŐK

Szintén 28% ismerte be, hogy elfelejtette levenni a cipőjét vagy a nadrágövet, mivel a nagy kapkodásban kiment a fejéből ez az alig néhány mozdulatot igénylő előírás. Pedig ezt már a sorban állás közben megtehetjük, értékes másodperceket nyerve, főleg ha amúgy is késésben vagyunk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET