Ezért veszélyes az ablak mellé ülni a repülőgépeken

Légiutas-kísérő figyelmeztet a népszerű helyek kockázataira.

Fotó: Shutterstock


A jó kilátás érdekében sokan szándékosan foglalják le a repülőgépek ablak melletti üléseit. Ennek azonban van egy olyan negatív hatása is, amit jóval kevesebben vesznek figyelembe az utazás során.

Nem csupán egy váratlan turbulencia jelenthet veszélyt a repülőgépek utasainak testi épségére. Egy korábbi légiutas-kísérő a TikTok-csatornáján hívta fel a figyelmet egy olyan tényezőre, amire kevesen gondolnak az utazások megtervezésekor: a bőrünk károsodását okozó UV-sugárzás annál erősebb, minél közelebb kerülünk a Naphoz. És bár repülés előtt nem szokás naptejet használni magunkra, mégis érdemes legalább arcunkat és kezeinket bekenni, mivel a repülők apró ablakai is rengeteg napfényt eresztenek át.

Fotó: Shutterstock

Az ablakok üvege ugyanis elég jól szűri az UVB-sugarakat, az UVA-sugarakat viszont már kevésbé – és ezeknek ugyanakkora szerepe van a ráncok kialakulásában, a leégésben, és így a bőrrák kifejlődésében is. Ezt a veszélyt egy kozmetikai bőrgyógyász és sebész, Dendy Engelman is megerősítette a New York Postnak adott interjúban, amelyben elmondta, hogy a repülőgépeken fokozottan magas az UV-sugarak okozta bőrkárosodás kockázata. “Minél mgasabban járunk, annál nagyobb dózisban ér minket a sugázás” – nyilatkozta Engelman. Egy másik bőrgyógyász, dr. Brendan Camp pedig azzal egészítette ezt ki, hogy „ilyenkor több UV-sugár hatolhat be a légkörbe, ami fokozott kockázatnak teszi ki a bőrünket”.

Fotó: Shutterstock

Egy 2015-ös kutatás megállapította, hogy a 9-10 ezer méteres magasságban közel egy órát repülő pilóták ugyanolyan mértékű ultraibolya sugárzásnak vannak kitéve, mint akik 20 percen át szoláriumoznak. Az is szerepel a kutatás következtetései között, hogy a légiszemélyzet tagjainál az átlagemberhez képest kétszer nagyobb eséllyel alakul ki melanóma.

AMI MÉG ÉRDEKELHET