Újhullámos wellness és megfizethető szállások – 2023 utazási irányzatai

Az amerikai Expedia utazási iroda internetes keresési adatok és egy kiterjesztett felmérés alapján állította össze a jövő évre várható utazási szokásokat.

Fotó: Unsplash

Az Expedia felmérése alapján a kikapcsolódásra vágyó emberek elsősorban a városok és környékük felfedezését választják jövőre, ami nem meglepő, hiszen ez a trend a Covid-járvánnyal igen csak visszaszorult az elmúlt két évben. Az egyre növekvő áremelkedések miatt az utazók inkább a konyhával rendelkező lakásokat vagy panziókat választják a szálloda, illetve az előre befizetett étkezések helyett, még ha az utóbbiak sokkal kényelmesebbek is. Ennek kizárólag a spórolás az oka, ugyanis, főleg a családosok, még mindig sok pénzt takaríthatnak meg azzal, ha saját magukra főznek.

Fotó: Pixabay

A spontán utazások növekvő népszerűségének köszönhetően az Expedia úgy látja, hogy egyre nagyobb kereslet lesz a háromcsillagos szállodák iránt. Ezek a szállások szállások már 2022-ben is 20%-kal több turistát fogadtak, mint a korábbi években. Az emberek láthatóan a rövidebb, megfizethetőbb tartózkodásokat választották az exkluzívabb, csillogóbb hotelekkel szemben. A felmérésből az is kiderült, hogy jóval nagyobb érdeklődést mutatnak a turisták olyan célállomások irányába, amelyek szerepelnek az aktuális slágersorozatokban vagy filmekben.

Fotó: Unsplash

Az Expedia elemzései alapján a rusztikus kiruccanások száma megnő, és nagyon keresetté válnak a mesés, vidéki tájra néző, privát házak. Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban is láthatóan megnövekedett az átalakított istállók és parasztházak iránti kereslet, ezzel szemben a nagyon ismert, zsúfolt helyek utáni érdeklődés megcsappant. A válaszadók 37%-ka nyilatkozott úgy, hogy szívesebben foglalna nyaralót egy kevésbé ismert, eldugott helyen, egy apró, romantikus szigeten vagy halászfaluban, mint egy turisztikai központban.

Fotó: Shutterstock

Az újhullámos wellness is nagy áttörés lesz 2023-ban.

Az iroda szerint a szilvoterápia lesz az egyik legkeresettebb program. Ez a fákkal érintkező és meditációs gyakorlat Japánból származik, de az egész világon egyre inkább hódít. Itt annyi történik, hogy az emberek szorosan megölelik a fákat, amelyek így energiával telítik őket. A krioterápia, vagyis a hideg levegősugaras kezelésnek is egyre nagyobb kereslete van, amely erős gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és izomlazító hatással bír. Sőt a gyümölcsszüreten való részvétel is egyre több szálloda-kínálatban szerepel. Az olyan klasszikus szolgáltatások, mint a gőzfürdő, a meditáció vagy a sportlehetőségek utáni kereslet viszont visszaszorulóban van.

AMI MÉG ÉRDEKELHET