Ínycsiklandó street food – 7 utcai fogás a nagyvilágból

Nem biztos, hogy hallottunk már róluk, pedig finomak és gyorsan elkészíthetők.

Fotó: Shutterstock


Az utazás egyik legfontosabb része a helyi ételek és gasztronómia felfedezése. Erre pedig nemcsak az éttermekben van lehetőség, hiszen az utcai árusok kínálata egészen más élményt nyújt. Lássunk néhány jellegzetes street food ételt a világ minden tájáról.

Arepa – Kolumbia és Venezuela 

Dél-Amerika északi részének szinte bármely utcáján megtaláljuk ezt a puha, vastag utcai ételt. A lepényszerű párnácskák őrölt kukoricaszemekből vagy kukoricalisztből készülnek, vízzel és sóval, néha pedig vajjal, tojással és tejjel összekeverve. Egyaránt fogyaszthatók sütve, főzve, grillezve vagy párolva is, leggyakrabban hússal, sajttal, paradicsommal vagy salátával töltik meg őket.

Asinan – Indonézia

A népszerű indonéz street food savanyított, pácolt vagy ecetes gyümölcsökből, zöldségekből áll és rengeteg változata létezik. A fővárosban, Jakartában elterjedt, batwi nevű verzió kínai és más fajta káposztákból, tofuból, salátából és babcsírából készül, és forró mogyorós-ecetes mártással, valamint olajban sült keksszel (krupukkal) tálalnak. A gyümölcsös változatok egyik legjobbja a Bogorból származó Asinan Bogor, amely ananászt, mangót, almát és papayát is tartalmaz, egy édeskés, mégis csípős-savanyú ecetes-chilis mártással leöntve és mogyoróval megszórva.

Bunny chow – Dél-Afrika 

A dél-afrikaiak körében gyakran csak nyuszinak nevezett fogást eredetileg Durban kikötővárosának indiai közössége fogyasztotta, rajtuk keresztól terjedt el az egész országban. A kivágott zsemlébe vagy kenyérbe rendszerint valamilyen curryt tesznek, az ételt pedig egy répából, hagymából és chiliből álló saláta egészíti ki. Egy másik változata a Gauteng környékén elterjedt spathló, amelynél általában sültkrumpli, kolbász, tojás, sajt és az atchar nevű, mangóból és chiliből készült fűszert kerül a kenyérbe.

Hacsapuri – Grúzia 

Grúzia nemzeti étele egy sajttal töltött lepénykenyér, amelynek számos változata létezik a kaukázusi országban, de még Örményországban és Oroszországban is népszerű. A különféle formájú kovászos kenyeret főleg grúz sajtokkal (mint például imerulival és sulgunival), valamint tojással töltik meg, majd a kenyeret ebbe mártogatva fogyasztják.

Poutine – Kanada 

Kanada francia nyelvű régiójából, Quebecből indulva lett az ország klasszikus street foodja az elmúlt évtizedekben. A sajtos túróval és barna mártással leöntött töltött sült krumplinak rengeteg változata létezik: egyes helyeken szalonnával, csirkehússal vagy kolbásszal töltik meg, de a luxuséttermekben szarvasgombás, kaviáros vagy libamájas verziót is felszolgálnak.

Takojaki – Japán 

A japánok egyik népszerű utcai étele leginkább az arancinire hasonlít: a polippal, tempurával, zöldhagymával és savanyított gyömbérrel töltött és kirántott fánkgolyót búzalisztes tésztából gyúrják. A golyókat főként majonézzel és takojaki-mártással kenik meg, majd ropogós szárított bonito-reszeléket és hínárt szórnak rájuk.

Kulfi – India 

A meleg idő beköszöntével India utcái megtelnek kulfit kínáló standokkal. A pálcikára tűzött fagylalthoz hasonlító hagyományos desszert tej, cukor, pisztácia, kardamom és sáfrány keveréke, amit speciális jéggel hűtenek le. A tej a főzés során összesűrűsödik, a benne levő cukor pedig karamellizálódik, és a megszilárdulás gyorsítása édekében a formákat sóba és jégbe mártják, majd pálcikákra tűzik.

AMI MÉG ÉRDEKELHET