4 nagyszerű úti cél a téli ünnepekre

Ha nem is tudunk pont most kiszakadni a környezetünkből, egy kis álmodozás nem árt... Te melyiket választanád év végi vakációnak?

Fotó: Unsplash

Skócia, Ausztria, Izland, Finnország– a bemutatott úti célok között mindenki megtalálhatja a neki tetszőt. Ünnepi forgatag, termálfürdőzés, vagy éppen találkozás a Mikulással...

Gasztrotúra Salzburgban

Fotó: Unsplash

Járjuk körbe az óváros utcáit, időzzünk kedvünkre a boltíves sörpincékben, nézzünk körbe a keskeny Getreidegassén, ami 1996 óta az UNESCO Világörökség része, Wolfgang Amadeus Mozart szülőhelye. Salzburg csillogó bevásárló utcáján ötemeletes reneszánsz házak nyújtanak védőbástyát a csípős téli időjárás ellen. Fedezzük fel a hangulatosan megvilágított utcát, majd térjünk be a Balkan Grill Walterbe, az 1950 óta működő grillsütőbe – és ne lepődjünk meg: itt csak elvitelre lehet ételt kérni. Ha pedig tömegre vágyunk, vegyüljünk el a Sternbräuban, ahol szilveszteri menüre is be lehet fizetni, hangulatos élő zenei kísérettel.

Fürdőzés Izlandon

Fotó: Pixabay

Izland igazi téli csodaország vad lávamezőkkel és sziklás hegyekkel, ha pedig kissé átfagytunk, az tökéletes alkalom arra, hogy megmártózzunk a Kék Lagúna geotermikus vizében. A fürdő a legnagyobb hidegben is nyitva van, és állandó 37-39 fokos vize a legdermedtebb végtagokba is visszahozza az életet. Kiránduljunk nagyokat a hófödte tájakon, gyönyörködjünk a sötét égboltot megvilágító sarki fényben, és ne feledkezzünk meg a szezonális kiruccanásokról sem, például a Snaefellsjokull gleccser közelében.

Ünnepi fények Edinburgh-ban

Fotó: Edinburgh-i Királyi Botanikus Kert

A téli Edinburghot nem csak a mézeskalács-illatú vásárok és az Edinburgh's Hogmanay – a világ egyik leghíresebb újévi ünnepsége – teszi vonzóvá. Remek program egy nagyot sétálni a George Street mesés fényei között, majd betérni a Skót Nemzeti Galériába, amely a vár után a második legnépszerűbb látványosság. Sötétedés után menjünk el az Edinburgh-i Királyi Botanikus Kertbe, ahol idén megannyi színben világító liliomok lebegnek a tavon és kétméteres UV-tollak díszítik a fák kopár ágait.

A Mikulás Rovaniemiben

Fotó: Unsplash

Lappföld fő- és egyben legnagyobb városa pont olyan, mint egy klasszikus karácsonyi képeslap: hófödte hegyek, erdők, síelő, szánkózó, boldog emberek, cuki rénszarvasok. A gyerekek nagyon szeretik a Disney-hangulatú fedett vidámparkot, a SantaParkot, ahol mézeskalácsot sütögető manók, jégszobrok várják őket, és beléphetnek a titokzatos Jéghercegnő hűvös birodalmába. Ami egy tipikus turista látványosság, de innen kilépve perceken belül magunk lehetünk, és megcsodálhatjuk a havas vadont egy husky- vagy motoros szánon. Rovaniemi mellett a finn Lappföldön található néhány otthonos, visszafogott üdülőhely is, mint például Suomu, Levi, Inari és Pyhätunturi, ahol síelhetünk, befészkelhetjük magunkat egy hangulatos faházba, bámulhatjuk a sarki fényt és elmerülhetünk a valódi Narniában.

AMI MÉG ÉRDEKELHET