Üzemanyag kisokos - milyen benzint tankoljunk?

A drágább, de jobb minőségű benzin hosszú távon számos előnyt biztosít, hiszen fokozottan óvja a motort így kevesebbet kell költeni javításokra.

Fotó: Pexels

A magasabb oktánszám az, ami befolyásolja egy prémiumbenzin minőségét, vagy inkább más szempontokat vegyünk figyelembe?

Az üzemanyag vásárlásakor elsődleges a megfelelő oktánszám, amely a benzin kompressziótűrésére vonatkozó mérőszám. Meghatározása speciális feltételek mellett, pontosan definiált vizsgáló motor segítségével történik. Romániában az átlagos benzin 95-ös oktánszámú, míg a felső kategóriát képviselő üzemanyagok 98, 99, illetve 100-as oktánszámúak. A legalább 102-es oktánszámú és magas oxigénszinttel rendelkező MOL Racing Fuel 102+ benzin kizárólag a MOL töltőállomás-hálózatban érhető el Romániában.

A magasabb oktánszám azt jelenti, hogy az adott benzinnek magasabb a kompressziótűrése, vagyis a magasabb kompressziójú motorokban sem következik be szabályozatlan öngyulladásos égés. Fontos, hogy a járműgyártó által előírt oktánszámú benzint, vagy annál magasabb minőségű üzemanyagot tankoljunk. Az autónkra vonatkozó oktánszámot a tankfedél belső oldalán, valamint a jármű használati útmutatójában találjuk meg.

Ha az előírtnál alacsonyabb oktánszámú benzint használunk, az a motor kopogását (detonációs égésfolyamat kialakulását) idézi elő; ez károsítja a motor szerkezeti elemeit. A nagyobb oktánszámú benzin használata semmilyen kárt nem okoz, sőt a kopogás érzékelővel felszerelt gépjárműveknél enyhe teljesítménynövekedéssel járhat.

A MOL EVOTECH FORMULA

Az olajipari termékek területén több mint 100 éves tapasztalattal rendelkező MOL Csoport folyamatos figyelmet szentel az ügyfelek aktuális igényeinek megfelelő, legmagasabb minőségű üzemanyagok fejlesztésére.

A MOL EVOTECH FORMULA adalékanyag-csomag kizárólag a MOL EVO üzemanyagokban található meg. Képes azonosítani és eltávolítani a por- és szennyeződésrészecskéket a motor belsejéből, hosszú ideig tisztán tartva az erőforrást. Idővel ezek a részecskék lerakódhatnak a motor különböző részeiben (befecskendezők, hengerek, szelepek) csökkentve ezáltal a motor élettartamát és egyben a teljesítményét is.

A MOL EVOTECH FORMULA adalékanyag-csomag különbözteti meg a MOL EVO üzemanyagokat, biztosítva a motor hatékony tisztítását, ami számos további előnnyel is jár: optimális üzemanyagfogyasztás, az erőforrás hosszabb élettartama, megnövelt teljesítmény. A MOL EVO Plus prémium üzemanyagokban magasabb a MOL EVOTECH FORMULA koncentrációjának aránya (44% a benzin és 55% a gázolaj esetében), ami még jobb eredményeket biztosít a fogyasztáscsökkentés, a teljesítménynövelés és a motor élettartamának növelése terén. Az alacsony biokomponens-szint miatt régebbi gyártású járművek esetében pedig még fontosabb a prémium üzemanyagok használata.

AMI MÉG ÉRDEKELHET