Să mergem în drumeții aici – vă prezentăm Carpații Albi!

Pe lângă împrejurimile pitorești, Carpații Albi întinși la granița dintre Cehia și Slovacia sunt populari și pentru traseele de drumeții bine marcate, care pot fi folosite pe tot parcursul anului.

Foto: iStock

Carpații Albi care se ridică în partea vestică a Arcului Carpatic nu numai că formează o graniță naturală între Cehia și Slovacia, dar separă și zonele de captare ale râurilor Morava și Váh. Nu este o regiune la fel de populară precum Munții Tatra, dar cei care doresc să-și petreacă vacanța într-o locație liniștită pot profita de acest lucru.

Foto: Shutterstock

În cadrul natural unic al Carpaților Albi există mai multe trasee de drumeții care pot fi parcurse nu doar pe jos, ci și cu bicicleta, respectiv pe schiuri iarna.

Lanțul montan al Carpaților Albi are o lungime de aproape 100 km, iar cel mai înalt vârf este Veľká Javorina (Marea Javorina, 970 m). Pantele sunt acoperite cu păduri luxuriante, printre care găsim pajiști și pășuni înflorite. Zona Protejată Carpații Albi a fost înființată în 1979, acoperind aproape întreg lanțul muntos pe o suprafață de 435 de kilometri pătrați. Cele mai interesante părți se găsesc în apropierea localităților Vršatec, Dolná Súča și Lednica.

Veľká Javorina

Foto: Shutterstock

Veľká Javorina de la granița ceho-slovacă oferă o panoramă magnifică a Moraviei, farmecul peisajului fiind completat de arhitectura populară originală și tradițiile locale. Zona de pădure originală protejată a celui mai înalt munte din Carpații Albi este direct legată de Zona de Protecție a Peisajului Carpații Albi din partea cehă, care din 1996 este rezervație europeană a biosferei listată UNESCO. Cabana Holuby, accesibilă din ambele țări, este un loc de întâlnire popular al turiștilor, la fel ca și belvederea de pe muntele Veľký Lopeník cu 911 de metri înălțime, care după urcarea celor 101 trepte oferă o priveliște panoramică uimitoare.

Cetatea Lednica

Foto: Shutterstock

Varietatea uluitoare a Carpaților Albi oferă experiențe de neuitat. Simbolul munților este Stânca Leului (Vršatské bradlá), prin care duce un traseu de drumeții bine construit și întreținut, dar cu diferență mare de nivel, pe care se poate ajunge și la ruinele cetății Vršatské Podhradie. Zona cetății Lednica oferă, de asemenea, oportunități atractive pentru explorarea regiunii de graniță ceho-slovacă.

În Valea Bolešov, de sub Muntele Alb, este singura cascadă din zonă, Fântâna Dracului (Dračia studňa), o lucrare a naturii de o frumusețe excepțională și, prin urmare, strict protejată. Se găsește de-a lungul traseului educațional forestier dintre satele Krivoklát și Bolešov, care este și pistă de biciclete.

AMI MÉG ÉRDEKELHET