Un sejur de vis: excursie cu mașina prin oreșele italiene renascentiste!

Verona, Bologna, Florența, Pisa, Parma – orașele italiene renascentiste oferă și în zilele noastre nenumărate atracții. Deoarece nu mulți au timpul necesar pentru a le descoperi unul câte unul, le putem vizita pe toate într-un tur, într-o excursie cu mașina în Italia.

Foto: Shutterstock

Este greu să alegi dintre numeroasele obiective turistice în cazul unei excursii cu mașina în Italia. Oricare din punctele de atracție de pe traseu ar putea fi în sine o destinație de mai multe zile. Dar totuși, din multele orașe de aici, care sunt cele pe care nu le putem rata?

​Verona

Foto: Shutterstock

Putem începe turul nostru în Verona, unde se ajunge cel mai usor prin Slovenia, apoi luând-o mai departe pe autostrada A4. Aici nu trebuie să ratam faimosul balcon, unde Romeo și Julieta și-au mărturisit iubirea. Tot aici găsim și mormântul Julietei. Putem vizita și Mormintele Scaligerilor – familia cu trecut zbuciumat este renumită pentru că membrii acesteia și-au pătat deseori mâinile cu sângele rudelor. Acum mormintele lor se află în curtea bisericii Santa Maria Antica. Vă recomandam ca la Verona să încercați neapărat pastele cu usturoi, lânga care puteți savura un prosecco ușor.

Nu ratați nici arena celebră construită de romani, de unde poate fi admirat întreg orășelul.

Bologna

Foto: Shutterstock

Traseul continuă spre Bologna: mergând pe autostrada A22, apoi de la Modena pe A1, trecem din provincia Veneto în Emilia-Romagna. Iubitorii de mașini pot face un mic ocol pe la Modena, căci la jumătate de oră de aici se găsește Maranello și sediul Ferrari. Dacă va organizați puțin dinainte, puteți intra nu numai în muzeu, dar și în uzină. Pornind din Maranello spre Spilamberto, ajungem înapoi pe autostrada A1 și, într-o oră, în unul dintre cele mai vechi orașe universitare din Europa. Majoritatea obiectivelor turistice din Bologna se găsesc în jurul Piazza Maggiore, care este dominate de una dintre cele mai mari biserici din Italia, Basilica Sfântul Petronio. Dacă avem chef doar de plimbare, după numeroase alte biserici putem găsi și multe palate renascentiste și turnuri medievale, dintre cele din urmă celebre fiind cele două turnuri înclinate, înălțându-se la începutul Via Rizzoli, numite Asinelli și Garisenda, care sunt considerate și simboluri ale orașului.

Florența

Foto: Shutterstock

Continuând mai departe drumul spre sud pe autostrada A1 ajungem în magica Toscana. Florența, capitala regiunii, se situează la peste 100 de kilometri distanță de Bologna.

Orașul considerat leagănul Renașterii merită să ne petrecem mai multe zile descoperindu-l.

Localitatea situată pe cele două maluri ale râului Arno are un trecut tumultuos, iar Ponte Vecchio, plin de atelierele și magazinele bijutierilor, este unul dintre cele mai cunoscute poduri din lume. Plimbarea prin centrul orașului poate începe chiar de aici, apoi cu câteva străduțe mai încolo ajungem la Piazza della Signoria, cu muzeul Uffizi, vechi de peste patru sute de ani, înființat de familia Medici și primăria, denumită Palazzo Vecchio. Continuând tot înspre nord ajungem în Piața Domului, unde se găsesc catedrala impozantă Santa Maria del Fiore și capela Battistero. Biserica San Lorenzo, împreună cu Piața San Marco, Basilica San Marco și Muzeul San Marco sunt toate în apropiere, iar la Academia de Arte Frumoase îl putem admira pe David, sculptura celebră a lui Michelangelo.

Pisa, Siena, Parma

Foto: Shutterstock

Următoarea oprire importantă după Florența este Pisa, dar dacă aveți mai mult timp la dispoziție, pe drumul național SS2 puteți face un mic ocol înspre sud, la Siena. Turnul imens al castelului situat în piața principală a orașului ne face să ne imaginăm că suntem personaje din Evul Mediu, iar pe drumul înapoi ne putem opri la San Gimignano. Pentru că i-au rămas intacte 14 turnuri, orășelul de munte cunoscut și pentru vinul său alb este supranumit și „Manhattanul medieval”.

În Pisa simțim deja apropierea mării.

Aici trebuie să vizităm domul și celebrul turn înclinat. Mergând pe autostrada A12 apoi pe A15 spre Parma, ne putem opri la Viareggio la plajă, pentru relaxare maximă.

AMI MÉG ÉRDEKELHET