Dolce vita, fără aglomerație – vacanță în localități "secrete" uluitoare de pe coasta italiană

Iată 5 mici orășele italiene în care te va învălui garantat o atmosferă mediteraneană autentică!

Foto: Pixabay

Una dintre cele mai frumoase întinderi de coastă din lume, Cinque Terre a fost declarată în 1997, Patrimoniu Mondial UNESCO, dar de atunci satele de pe malul mării au devenit aproape insuportabile - localitățile odinioară liniștite și idilice - sunt acum pline de turiști din întreaga lume. Dacă Cinque Terre ar fi destinația ta, dar nu suporți agitația, coasta italiană oferă o mulțime de locuri la fel de frumoase, dar mult mai liniștite.

​TELLARO

Foto: Unsplash

În Tellaro chiar este ușor să îți imaginezi cum ar fi Cinque Terre fără turiști.

Mici bărci de pescuit se aliniază pe țărm, iar o multitudine de balcoane pline de cactuși Opuntia oferă o vedere directă la marea strălucitoare. Pe străzi liniștite puteți admira o mulțime de porți vechi și maiestuoase, până ajungeți la capela albă, înconjurată de lămâi. În centru se află Biserica San Giorgio. Legenda spune că o caracatiță uriașă i-a avertizat o dată pe locuitori prin intermediul clopotelor sale de iminența unui atac al piraților.

*Accesibil doar cu mașina sau cu bicicleta – se află la 15 km de La Spezia.

Sestri Levante

Foto: Unsplash

Situat pe peninsula de coastă, între Cinque Terre și Genova, acest oraș de o frumusețe epică are vile și palate unice decorate cu fresce în trompe-l'œil. Ambele părți ale Sestri Levante au nisip fin, auriu. Partea nordică Baia delle Favole este o plajă lungă și nisipoasă, în timp ce Baia del Silenzo este un golf mai sălbatic și stâncos. Între cele două plaje, magazinele de suveniruri și restaurantele se aliniază pe străzile înguste ale centrului vechi, în timp ce poteca Punta Manara este modalitatea perfectă de a scăpa de agitație - această plimbare de două ore, prin livade de măslini, începe de la Baia del Silenzo.

*Mai multe trenuri din Genova și La Speiza se opresc aici.

Porto Venere

Foto: Getty Images

Fondat de romani, Porto Venere se află pe o stâncă de coastă, într-o locație uimitoare - cu litoralul Cinque Terre pe o parte și Golful La Spezia pe cealaltă. Pe vârful dealului, se înalță fortăreața Castello Doria, unde poeți celebri, precum Byron și Shelley, s-au cazat cândva aici. La vest se află vârfurile albe, îndepărtate, ale Alpilor Apuani (unde se extrage marmura de Carrara), iar la sud insula stâncoasă și împădurită Palmaria, separată de portul Porto Venere printr-o strâmtoare îngustă.

*Există servicii regulate de transport cu autobuzul și cu barca din La Spezia.

Montemarcello

Foto: Profimedia

Montemarcello este locul perfect pentru a savura în liniște o cafea, în timp ce admirați obloanele tipice de culoare verde închis.

O scurtă plimbare duce la un punct de belvedere, cu vedere panoramică până la Porto Venere. Tot din satul Montemarcello aveți o priveliște magnifică asupra cursului râului Magra și a munților de marmură din Carrara. Traseele de drumeție mai lungi șerpuiesc printre livezi de măslini, pădurile de pini și vegetația mediteraneană din peninsulă, legând satul fabulos de coasta Tellaro.
*Accesibil doar cu mașina.

Framura

Foto: Profimedia

Este un șir de localități alcătuit din sate mici, construite de-a lungul dealurilor de coastă, cu palate decorate cu sculpturi și fresce și acoperite de arbuști de acacia purpurii. Dacă sunteți dornici de aventură, puteți ajunge acolo pe jos sau cu bicicleta pe o potecă de 5 kilometri de-a lungul vechii linii de cale ferată care leagă Framura de Levanto. Mare parte din terenul plat este acoperit de tuneluri istorice, traseul oferind priveliști uluitoare spre mare.

*Gara Framura se află pe linia feroviară dintre La Spezia și Sestri Levante. Biciclete pot fi închiriate coborând la Levanto.

AMI MÉG ÉRDEKELHET