Un sejur unic, cu muzee auto şi panorame de vis din Italia

Italia are numeroase muzee cu automobile de epocă, majoritatea lor situându-se în regiunile mai apropiate de România.

Peisaje care îți taie respirația. Drumuri ce-ți vor rămâne întipărite în memorie. Mașini clasice somptuoase, complet restaurate. Motociclete cu design special. Aceasta este propunerea noastră de vacanță în Italia pentru iubitorii de vehicule pe două sau patru roți: un mix între frumusețea naturii și muzee dedicate industriei mobilității.

Foto: ferrari.com

Museo Ferrari

În inima Italiei, în Modena sunt foarte multe atracții turistice, iar catedrala şi centrul oraşului fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Însă oraşul aflat la o distanţă de 1.300 km de Cluj şi 1.600 km de Bucureşti (pe ruta Serbia, Croaţia şi Slovenia) are ceva cu totul deosebit pentru fanii automobilelor.

Asta pentru că în Modena și în împrejurimi s-au născut mărcile legendare de mașini sport italienești.

Museo Enzo Ferrari din Modena, ridicat în cinstea fondatorului renumitei mărci, cuprinde casa natală a inginerului, dar şi atelierul de odinioară al tatălui lui Enzo. La o distanţă de doar jumătate de oră de acest muzeu se află Maranello, localitate care, pe lângă uzina Ferrari, adăposteşte muzeul complementar edificiului din Modena: Museo Ferrari, cu şi mai mulţi bolizi. Între cele două, pe lângă Modena, găsim şi o colecţie particulară extrem de faimoasă, care poate fi vizitată doar dacă ne facem rezervare: Collezione Umberto Panini, care prezintă povestea Maserati, marcă fondată în 1914.

Foto: Museo Ducati

Muzeul Ducati

De aici, după parcurgerea unui traseu de doar 35 km în direcţia nord-est, ajungem în oraşul Sant'Agata Bolognese, care este şi capitala Lamborghini – și aici găsim un muzeu de specialitate. Şi încă nu s-au terminat muzeele auto: după alţi 25 km în direcţia sud-est ajungem la marginea oraşului Bologna, la Muzeul Ducati, cu şase săli pline de motociclete extrem de valoroase. Tot aici, într-unul dintre cele mai vechi oraşe universitare din Europa, găsim şi colecţia Righini (accesibilă doar cu rezervare în prealabil), consacrată maşinilor de epocă italieneşti.

Foto: Shutterstock

Toscana

Pentru a putea savura toate atracţiile auto, merită să ne rezervăm câteva zile pentru vizitarea expoziţiilor, încercând, în același timp, cel mai frumos traseu auto din Toscana. Drumul SR222, şerpuind între Florenţa şi Siena, îşi datorează popularitatea faptului că trece prin minunatele localităţi ale regiunii Chianti. Ajunşi la Castellina di Chianti, putem să o luăm către Poggibonsi, pe drumul SS429. Drumul plin de serpentine este mai puţin circulat, dar trece printr-un peisaj de vis, pe care ni-l vom aminti toată viața.

Foto: Unsplash

Pasul Stelvio

Cealaltă regiune automobilistică a Italiei se află în nordul ţării, la Milano şi Torino, în proximitatea cărora se află şi cea mai cunoscută trecătoare din Europa. Milano este la o distanţă de 1.400 km de Cluj şi 1.600 km de Bucureşti, însă de oriunde am porni, merită să facem un ocol de 200 km către regiunea Tirolul de Sud. Cei pasionați de condus trebuie să străbată trecătoarea Stelvio, aflată pe drumul SS38 între Prato allo Stelvio şi Bormio. Porţiunea vestită din partea de nord-est dispune de 48 de curbe tip ac de păr, care adesea par imposibil de luat, pe care urcăm până la o altitudine de 2.758 metri, ajungând astfel la cea de-a doua cea mai înaltă trecătoare din Europa accesibilă pe şosea.

Foto: museoalfaromeo.com

Muzeul Alfa Romeo

Lângă capitala modei, Milano, mai exact în Arese, se află Muzeul de Istorie Alfa Romeo, unde putem admira aproape 70 de automobile clasice. La o distanţă de doar două ore cu maşina de Milano ajungem la Torino, oraşul Fiat. Putem ocoli şi spre sătucul Cascina Costa de lângă aeroportul Malpensa, la muzeul de motociclete MV Agusta. Centrul Istoric Fiat poate fi vizitat gratuit în Torino, iar Muzeul Pininfarina dedicat studiilor unicat este accesibil doar cu rezervare prealabilă. Tot în Torino se află și Muzeul Naţional de Automobile, oferta expoziţională prezentând întreaga industrie automobilistică din Italia.

În drum spre casă putem să o luăm din nou prin trecătoarea Stelvio, iar dacă optăm pentru autostradă, merită să ne planificăm o oprire la Brescia, la Muzeul Mille Miglia amenajat într-o mănăstire medievală, pentru a face cunoştinţă cu participanţii celei mai renumite curse de maşini pe şosea.

AMI MÉG ÉRDEKELHET