Vacanța de vară în Slovacia – 4 lacuri frumoase de munte

Cel mai înalt masiv montan al Slovaciei, Tatra Mare, a fost acoperit de ghețari în timpul erei glaciare, iar aceste lacuri de o frumusețe inegalabilă amintesc acest lucru.

Foto: Shutterstock

În căldura sufocantă a verii, unii oameni nu își doresc o vacanță pe plajă, ci mai degrabă drumeții lungi în peisajele montane superbe și răcoroase. Pentru aceștia, partea slovacă a Munților Tatra Mare este alegerea ideală, pentru că se pot bucura de aerul curat și de vârfurile muntoase uimitoare, în timp ce se plimbă pe lângă lacuri cristaline.

​Lacul Štrbské

Foto: Pixabay

Un simbol al Munților Tatra și unul dintre cele mai vizitate locuri din Slovacia, Lacul Štrbské, este al doilea lac ca mărime din țară după Lacul Veľké Hincovo și este situat la "doar" 1.346 de metri deasupra nivelului mării. S-a format prin topirea ghețarului care azi a dispărut și se întinde pe o suprafață de 19,8 hectare, având o adâncime de 20 de metri. Cărarea ce înconjoară lacul oferă o priveliște superbă. O curiozitate importantă: cel mai probabil doar în Lacul Štrbské trăiește peștele murena mare, o specie înrudită cu salmonidele.

Lacul Poprad

Foto: Shutterstock

Lacul Poprad, cu apa lui de culoare verde-gălbuie, este, de asemenea, o atracție turistică populară.

Acesta este situat în împrejurimile frumoase ale văii din apropierea Lacului Štrbské, la o altitudine de 1.494 de metri deasupra nivelului mării. Se întinde pe o suprafață de 6,88 hectare și are o adâncime de 17 metri. Lacul s-a format după retragerea ghețarilor, în timpul ultimei ere glaciare, când valea a fost inundată de apa venită de pe vârfurile din jur. Un mare avantaj al Lacului Poprad este că este accesibil pe un drum asfaltat, deci nu este o provocare prea mare să ajungă și copiii sau persoanele în vârstă. De asemenea, merită să vizitat Cimitirul „Simbolic” din apropiere, unde pietre funerare colorate comemorează alpiniștii decedați în Tatra Mare, dar și în alte masive montane ale lumii.

Lacul Skalnaté

Foto: Shutterstock

Lacul se află chiar sub pantele Vârfului Lomnický și ale Vârfului Kežmarský, la o altitudine de 1.751 de metri deasupra nivelului mării. Amplasarea sa îl face una dintre cele mai atractive destinații turistice din Munții Tatra. De pe malul lacului, vă puteți bucura de o priveliște uimitoare oferită de cei doi giganți montani și observatorul astronomic și meteorologic, înființat în 1943. La Lacul Skalnaté se poate ajunge pe jos, printr-un traseu marcat cu roșu, sau cu telecabina, cu pornire din localitatea Tatranská Lomnica. Nivelul apei este foarte variabil, cu o adâncime medie de aproximativ doi metri.

Aici se întâlnesc mai multe trasee de drumeție, dintre care unul duce la Lacul Zelené Krivánske.

Lacul Zelené Krivánske

Foto: Pixabay

Lacul glaciar se află la o altitudine de 1.540 de metri, într-un cadru natural fabulos.

Apa sa limpede ca cristalul este de un verde smarald strălucitor, dar, bineînțeles, se poate vedea doar vara, deoarece iarna îngheață și este acoperită de zăpadă. Își trage numele de la petele verzi de apă care se formează deasupra izvoarelor subterane. Poate cel mai frumos lac din Tatra Mare, acesta este o destinație foarte populară pentru drumeții și este accesibil pe jos și cu bicicleta. Chiar pe malul lacului se află o cabană deschisă tot anul, care oferă cazare și masă.

AMI MÉG ÉRDEKELHET