Iată ce poți face pentru a combate stresul în vacanță!

Mulți oameni se luptă cu anxietatea legată de călătorie, așa că am adunat câteva lucruri utile pe care le poți face în acest sens.

Foto: Shutterstock

Călătoriile reprezintă o schimbare de peisaj, iar disconfortul și impredictibilitatea nu sunt lucruri la care să facă față toată lumea. O singură întârziere a zborului sau înrăutățirea vremii sunt de ajuns pentru ca unii să înceapă să devină anxioși, iar pe deasupra se simt și singuri cu stresul lor, pentru că nimeni altcineva nu pare să se sperie când zborul lor este anulat sau bagajele au fost pierdute. Iată câteva sfaturi utile despre cum să gestionăm bine situațiile de stres!

PREIA CONTROLUL

Concentrează-te pe lucrurile pe care le poți controla, inclusiv pe planificarea din timp. O parte importantă constă în a avea medicamentele la tine, un încărcător și power-bank pentru telefon, respectiv gustările tale preferate pe care le poți lua în orice moment ca o simplă sursă de plăcere.

MAI LENT

Programează o pauză dacă te simți prea stresat de grabă, de programul încărcat sau pur și simplu nu te miști în ritmul tău. Este greu de făcut atunci când călătorești în grup, dar uneori este în regulă să rămâi în locul de cazare pentru a te relaxa, a dormi, a citi, a face plajă, a te reîncărca în timp ce ceilalți sunt plecați în drumeții, rafting sau vizite turistice.

Foto: Shutterstock

SĂ DORMI DESTUL!

Lucrezi mai mult înainte de călătorie, te pregătești pentru călătorie, faci bagajele, faci cumpărături, dar uiți un lucru – un somn bun... Mulți oameni greșesc față de corpul lor și asta nu îi face decât să fie mai iritați, mai stresați atunci când trebuie să plece în vacanță. Să dormi cât de mult poți în timpul zborurilor lungi și încearcă să dormi 7-8 ore pe noapte în săptămâna dinaintea vacanței, pentru a-ți menține echilibrul!

TEHNICA 4-3-2-1

Atunci când te simți stresat, să-ți distragi atenția cu o tehnică rapidă, care constă în concentrarea asupra simțurilor tale. Să numești patru obiecte pe care le vezi, trei lucruri pe care le simți, două pe care le poți identifica după miros și unul pe care îl poți gusta. Această tehnică te va ajuta întotdeauna.

Foto: Shutterstock

CONȘTIENTIZARE

Să identifici ce te stresează și să fii conștient dacă este un sentiment legitim, pentru că atunci într-adevăr situația în care te afli este supărătoare. Dacă răspunsul onest este „da”, atunci poți trece la rezolvarea problemei: concentrează-te pe următorul lucru sau sarcină pe care trebuie să le faci. Dacă zborul tău are întârziere, să-i anunți pe cei dragi sau pe colegii tăi că nu vei ajunge la timp și să-ți rezervi un nou zbor. În cazul în care cazarea se dovedește a nu fi adecvată pentru tine, găsește-ți una nouă.

CREATIVITATE

Activitățile creative și hobby-urile joacă un rol important în menținerea sănătății mintale – să-ți alegi o pasiune creativă ușor de luat cu tine și care te relaxează, te ține ocupat și necesită concentrare, fie că este vorba de scrierea unui jurnal, croșetat sau desenat. Aceste activități nu numai că îți distrag atenția, dar te și eliberează de tensiune.

AMI MÉG ÉRDEKELHET