Ismét ingyen járhatják be Európát a 18 évesek a DiscoverEU programmal!

A DiscoverEU program az Európai Unióban élő 18 éves fiataloknak szól – lehetőséget kínál arra, hogy új ismeretekkel és életre szóló élményekkel gazdagodjanak a kontinenst beutazva.

Fotó: Shutterstock

Idén töltöd a 18. életévedet? A DiscoverEU program keretében egész Európát felfedezheted ingyen vonatozva! Az uniós program keretében minden évben két pályázati fordulót szerveznek, az idei első ma kezdődik: 2023. március 15., 13 órától (romániai idő szerint) március 29., 13 óráig lehet jelentkezni ezen a weboldalon.

Fotó: Shutterstock

A 2018. júniusi első kiírás óta több mint 200 ezer európai fiatal szerzett életre szóló élményeket azzal, hogy sikeresen pályázott a DiscoverEU keretében. Az uniós program a mostani 18 éveseket is utazásra invitálja, hogy más országokat és kultúrákat megismerve szélesedjen látókörük.

A kiválasztott pályázók 251 euró öszeghatárig használhatják az uniós vasúthálózatot.

Minden évben két pályázati fordulót szerveznek, tavasszal és ősszel. Az idei első ma kezdődik: 2023. március 15. 13 órától (romániai idő szerint) március 29. 13 óráig lehet jelentkezni ezen a weboldalon, ám előtte érdemes elolvasni a pályázat pontos szabályait.

Fotó: Shutterstock

A mostani fordulóban 2004. július 1. és 2005. június 30. között születettek (e két dátumot is beleértve) pályázhatnak, akiknek a jelentkezést követően részt kell venniük egy kvízjátékban. Az ezt követően kiválasztott résztvevőket 2023. májusában értesítik. Ők 251 euró értékű DiscoverEU európai ifjúsági kártyát kapnak, amelynek birtokában 2023. június 15. és 2024. szeptember 30. között legalább 1 és legfeljebb 30 napig utazhatnak az uniós vasúthálózaton belül. Az utazási igazolványt Romániában csak a kiutazás és a beutazás céljára lehet felhasználni, mindkét irányba egyszer.

Legtöbb ötfős csoportok is jelentkezhetnek, amennyiben mindegyik tag teljesíti a pályázati feltételeket.

A kártyatulajdonosok az utazásuk során kedvezményekben részesülhetnek tömegközlekedési eszközökön, szálláshelyeken és kulturális létesítményekben, illetve kedvezményesen vehetnek részt különböző programokban, tanulási és sporttevékenységekben. A DiscoverEU honlapon minden szükséges információ megtalálható, köztük különböző útvonal-javaslatok is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET