A sosit vara, este timpul pentru o nouă aventură: hai pe SUP!

Stand Up Paddleboard, adică SUP, este foarte popular de ani de zile – chiar și cei care nu și-au găsit niciodată echilibrul pe o placă de surf pot descoperi cu ușurință cât de bine este să alunece relativ stabil pe apă, stând în picioare.

Foto: Unsplash

Oferta de SUP-uri este deosebit de largă, ca începător este suficient să cumpărăm cea mai ieftină placă, ba mai mult, prima vară este mai bine să o închiriem, pentru a testa dacă într-adevăr vrem să o folosim mai mulți ani sau este vorba doar de un moft trecător.

Diversitate de modele

O mulțime de plăci se pot închiria și cumpăra în zilele noastre: SUP-urile rigide sunt versiunile modificate, mai late și mai stabile ale plăcilor de surf, acestea fiind primele, urmate apoi de foarte popularele SUP-uri gonflabile din prezent, stabile și ușoare, care se pot transporta mai ușor. Acestea sunt plăci antiderapante și flexibile fabricate din materiale și cu tehnologie specială. Există SUP-uri de curse, de rafting, pentru mai multe persoane și de yoga, ultimele având o formă mai lată și mai lungă. Dar se fabrică și SUP-uri speciale: variantele rigide de exemplu pot fi și foarte frumoase, dar sunt și plăci care nu sunt speciale în aparență, ci doar prin funcțiile pe care le au. Există printre altele un SUP marin cu o fereastră transparentă în partea din față prin care putem urmări lumea acvatică în timp ce vâslim, în plus se realizează SUP-uri concepute pentru salvare de vieți și dezvoltate pentru distanțe mai lungi.

De aceea îți va plăcea!

Foto: Unsplash

Un mare avantaj al SUP-ului este că nu trebuie să ne concentrăm la fel de mult pe el ca la surfing, deci este ușor de învățat. Iar în timp ce vâslim, nu este necesar să exercităm la fel de multă forță ca, să zicem, la caiac sau la canoe, astfel putem avea un sentiment de succes și cu abilități fizice mai modeste. Combinația modernă a plăcii de surf și a sporturilor de canotaj „a moștenit" tot ce e mai bun de la fiecare: este stabil, lent, ușor de învățat și ne pune în mișcare toți mușchii. Antrenamentul SUP în picioare îmbunătățește simțul echilibrului, iar dacă încercăm SUP-uri pe valuri sau yoga, ritmul cardiac va crește cu siguranță. Chiar dacă un antrenament pe SUP în picioare sau șezut nu este o mișcare cardio foarte intensă, în timp ce vâslim este o excelentă oportunitate de a observa peisajul și viața acvatică.

Unde e mai bine?

Foto: Unsplash

La primele încercări, până ne obișnuim cu el, să exersăm pe ape stătătoare calme. Pe apa fără valuri putem experimenta cât de confortabil este să stăm în picioare și există puține șanse să ne răsturnăm. Dacă și așa suntem încă foarte nesiguri la prima ocazie, să începem liniștit în genunchi mersul pe SUP! Dacă suntem ceva mai curajoși, putem începe și pe râu, dar în acest caz trebuie să luăm în calcul faptul că va trebui să stăm pe o placă în mișcare și în derivă, și va trebui să începem mai repede să vâslim. Ca să nu mai vorbim de marea cu valuri, care reprezintă un nivel mai ridicat.

În majoritatea țărilor SUP-urile se folosesc indiferent de anotimp. Nordicii sportivi pot fi opriți doar de îngheț și gheață, ei urcând și iarna pe SUP, doar că în pulovere și pantofi. La fel cum putem închiria snowboard-uri sau ATV-uri pentru zile sau chiar săptămâni întregi, tot așa putem închiria și SUP-uri. Dacă însă alegem să cumpărăm unul din start, este bine de știut că prețul unei plăci SUP noi începe undeva la 300 de euro, dar poate ajunge să fie destul de piperat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET