Vara la piscină – sfaturi utile

Zilele petrecute la piscină sunt memorabile și ne fac vara mai frumoasă. Iată câteva reguli de bază pentru scăldatul fără griji.

Foto: Unsplash



Niciun pas fără șlapi!

Tălpile sunt cele mai expuse când mergem la piscină. Puțini sunt cei care știu că nu trebuie să mergem la piscină atunci când avem o rană, fie ea cât de mică, o zgârietură, tăietură sau dacă avem pielea crăpată. Problema nu este apa, ci pietrișul care poate fi în jurul piscinei sau podeaua dușului. De pe aceste suprafețe pot ajunge în piele agenți patogeni, cauzând infecții ale organismului. De aceea să folosim de fiecare dată șlapi din material plastic, de bună calitate.

Foto: Pexels

Hidratare

Când suntem la piscină, să avem deosebită grijă la aportul de lichide. Lumina soarelui, apa și activitatea fizică deshidratează organismul. Cea mai bună alegere este apa plată sau sucurile de fructe proaspete. Cafeaua, alcoolul și ceaiul negru nu ajută la hidratarea organismului, dimpotrivă. Pentru o persoană adultă medie se recomandă consumarea a cel puțin 3-4 litri de apă la piscină sau pe plajă.

Să ne schimbăm hainele!

Microbii pot ajunge pe toată suprafața pielii, mai ales dacă păstrăm pe corp costumul de baie ud, așa că ar fi bine să ne uscăm complet după baie. Înainte de a pleca de acasă să facem un duș amănunțit, cu apă călduță și săpun, după care să ne îmbrăcăm cu haine uscate, curate. Astfel reducem la minim riscul infecțiilor.

Foto: Unsplash

Mare grijă la soare!

Protecția împotriva radiațiilor UV la ștrand este obligatorie. Regula de bază este valabilă și aici: între orele 11 și 16 să nu stăm în soare, să alegem zone umbrite. Să evităm să tragem un pui de somn la umbra unui copac, deoarece după o vreme ne putem trezi că umbra s-a mutat și am rămas în plin soare. Unul dintre cele mai importante accesorii de plajă este emulsia solară protectoare sub formă de spray ori cremă. Orice ton ar avea pielea noastră, parte din radiațiile solare ajung în substraturile ei și pot să ducă la deteriorarea ADN-ului, de aceea folosirea unei creme pentru plajă este obligatorie la orice vârstă. Produsele care conțin protecție fizică și chimică se găsesc peste tot, însă pentru evitarea reacțiilor alergice merită să achiziționăm emulsie de plajă fabricată în întregime din ingrediente naturale. Când începem să ne expunem la soare, este indicat să utilizăm un produs cu factor mai ridicat cu 15 decât cel obișnuit, însă nu trebuie să renunțăm la protecţie nici după ce ne-am bronzat! Emulsia de plajă se aplică cu cel puțin 20-30 de minute înainte să ieșim la soare, pe întreaga suprafață a corpului – să nu uităm de urechi și de laba piciorului! Trebuie să aplicăm din nou cremă o dată la 2-3 ore, dar și după fiecare baie.

Pe lângă emulsia de plajă

Este important să nu uităm să folosim și un lapte de corp, pe lângă emulsia de plajă. De obicei nu ne dăm seama cât de tare ne-a „prins" soarele, însă pe drum către casă deja simțim că avem pielea uscată. Cel mai bine e să nu așteptăm până seara – să ne dăm cu un lapte de corp imediat după dușul de la piscină.

Protecție pentru cap

Nu există nimic mai rău decât o durere de cap sfâșietoare după o zi petrecută în soare. Pentru a evita insolația, este recomandat să folosim în permanență o pălărie, eventual cu un model care acoperă parțial și gâtul.

Foto: Pexels

La piscină cu cei mici

Dacă mergem la piscină cu copiii, este deosebit de important să fim atenți cât timp petrec în apă. În cele mai multe aquaparcuri există și piscine cu apă termală având temperatura apei de peste 35 de grade. Apa caldă solicită inima, așadar copiii nu trebuie să petreacă mai mult de 10-15 minute legate în apă. Folosirea colacului și a aripioarelor de înot este obligatorie și dacă cei mici știu deja să înoate.

AMI MÉG ÉRDEKELHET