A legjobb város párosítások egy hosszú hétvégére

Várások, amelyek karnyújtásnyira vannak egymástól, így akár egyetlen hétvége alatt meglátogathatjuk őket.

Fotó: Shutterstock

Néha egy utazásra bőven elegendő egy város, máskor viszont talán több is belefér: ilyenkor érdemes olyan helyszínt választanunk, ahol egymáshoz közel két izgalmas várost is bejárhatunk. Hoztunk most 4 olyan város-párost, amelyek az is lehet, hogy már-más országban találhatók, de közel egymáshoz, tökéletesen kiegészítik egymást és számos élményt tartogatnak, akár egyetlen hétvége alatt is.

Edinburgh és Glasgow, Skócia

Fotó: Shutterstock

Edinburgh

Bár vonattal mindössze 45 perc választja el egymástól őket, Skócia két nagyvárosa mégis merőben más. Edinburgh ikonikus, hegytetőn álló várával és kialudt vulkánjával, az Arthur's Seat-tel, amely görög templomok és neoklasszikus utcák fölött magasodik számtalan izgalmas látnivalóval csábít, de a sokáig egyszerűbb testvérének tartott, újonnan divatos Glasgow is tartogat meglepetéseket. Itt a West End városrész híres éttermeiről, klubjairól, vintage boltjairól, antikváriumairól, nagyszerű pubjairól és kávézóiról. Ne hagyjuk ki a Kelvingrove Parkot és Skócia egyik legjobb múzeumát, a Gallery of Modern Artot (GoMA).

Fez és Marrákes, Marokkó

Fotó: Shutterstock

Marrákes

Fez a világ egyik legcsodásabb óvárosát tudhatja magáénak: a szőnyegeknek, papucsoknak, fűszereknek, ezüstnek és egyéb kincseknek szentelt vásárok titokzatos labirintusát rejti. A látnivalók, hangok, illatok és olykor szagok közötti eligazodáshoz biztosan szükségünk lesz egy helyismerettel rendelkező vezetőre, de nem fogjuk megbánni. A nagyobb és nyugatiasabb Marrákes hat és fél órás vonatútra van Feztől.Az élet itt az elegáns Koutoubia mecset és a Djemaa el-Fnaa tér körül forog, ahol esténként még kígyóbűvölők előadását is láthatjuk. Itt is vannak izgalmas vásárok, nagyszerű kertek, és a közeli Atlasz-hegység is kirándulásra csábít.

Vilnius, Litvánia és Riga, Lettország

Fotó: Shutterstock

Riga

A két balti város a történelem és a modernt hangulat keverékét, valamint megfizethető árakat kínál. A vilniusi Unesco-listán szereplő óvárosban borostyán ékszerboltok sorakoznak a gótikus templomok mellett, a Piactéren pedig a templomszerű városháza látványa fogad minket. Litvánia fővárosa emellett kávéházakban is erős. Körülbelül négy órányi autóútra északra, Riga szépséges óvárosában a szovjet stílusú központ tér körül a szecessziós építészet remekeit láthatjuk. Kísérleti, skandináv stílusú éttermek és kortárs művészeti galériák fogadnak minket Lettország fővárosában, amely ráadásul csak egy ugrásra van az üdülőváros, Jurmala fehér homokos strandjától.

Malmö, Svédország és Koppenhága, Dánia

Fotó: Shutterstock

Malmö

Dánia fővárosát, Koppenhágát Svédország harmadik legnagyobb városával, Malmővel az Oresund híd köti össze – vagy csak A híd, ahogy a skandináv krimisorozat rajongói jól tudják –, a távolság pedig így alig egy óra. A turisztikai szempontból kevésbé ismert Malmö lenyűgözően multikulturális város, nagyszerű építészettel, hangulatos, már-már vidékiesen kicsi városrészekkel és remek éttermekkel. A nagyobb számú látnivaló persze Koppenhágában vár minket, ahol szintén nem kell sokat keresgélni, ha jót szeretnénk enni, de izgalmas dizájnüzletek, élelmiszerpiacok is versengenek a figyelmünkért, nem is beszélve a legendás Kis hableány szoborról.

AMI MÉG ÉRDEKELHET