Sziklák szélén egyensúlyozó városok

Szakadékok, magaslatok, kráterek szélére épített, látványos települések.

A „kősziklára épített ház" a Bibliában is a stabilitás és a megbízhatóság szimbóluma. A stratégiai előnyök is egyértelműek, ezzel együtt jókora bátorságra vall egész településeket felhúzni a szakadékok szélére. Mégis, Dél-Amerikától kezdve Afrikán és Európán át egészen a Távol-Keletig találunk ilyen falvakat és városokat. Lássuk a leglátványosabbakat!

Lima, Peru

Fotó: Unsplash

A közel 10 milliós dél-amerikai nagyváros hosszú szakasza épült sziklára, ráadásul nem apró házikók állnak a kőtömbök szélén, hanem 10-20 emeletes toronyházak. A Costa Verde negyed a Csendes-óceán partján fekszik, és bár ez a szakasz nem annyira felkapott, mint Peru fővárosának többi strandja, a siklóernyősök körében kifejezetten népszerű.

Busan, Dél-Korea

Fotó: Getty Images

Dél-Korea második legnagyobb városa a Japán-tenger partján fekszik. A Haedong Yonggung buddhista templom a 14. században épült – egy helyi mester építette, akinek álmában a tenger istene azt tanácsolta neki, építsen a sziklára egy templomot, így véget vethet az éhínségnek. Az épületek ma is a város legrégebbi és legszebb látványosságai közé tartoznak.

Ronda, Spanyolország

Fotó: Unsplash

Andalúzia gyöngyszemének is nevezik a 739 méter magas sziklákra épült várost. A mórok által épített alapított óvárost a szakadék fölé 1793-ban épült híd köti össze a település többi részével. Ernest Hemingway nagyon inspirálónak találta a várost, sokat tartózkodott itt, és bikaviadalokon is megfordult a helyi arénában.

Castellfollit de la Roca, Spanyolország

Fotó: Getty Images

A két folyó találkozásánál lévő sziklaperemre épült középkori falu Katalónia egyik leghíresebb látványossága. A 11. században épült Sant Salvador kolostorból lélegzetelállító kilátás nyílik a Pireneusok vonulataira. A környéken rendszeresen lehet hőlégballonnal repülni, madártávlatból pedig jól látható a sziklára épült falu és az egész vulkanikus környék.

Manarola, Olaszország

Fotó: Unsplash

A liguriai tengerparti régió, Cinque Terre egyik települése 25 méterrel a tenger fölé magasodik. A különböző stílusú házak mindenhol csodás színekben pompáznak, ez a diszharmónia teszi igazán különlegessé – a Cinque Terre többi részével együtt 1997 óta az UNESCO Világörökség része. A tenger felől tökéletes a látvány, érdemes motorcsónakot bérelni és körbehajózni ezt a partszakaszt.

Positano, Olaszország

Fotó: Unsplash

A népszerű Amalfi-part egyik népszerű városa, amely szintén az UNESCO Világörökség része. Az eleinte gazdag halászfalu nagy része a 11. században épült ki majd a 16. századtól hanyatlásnak indult, mert sokan elvándoroltak erről a gyönyörű környékről. A város neve a latin pausa szóból ered, aminek jelentése: pihenőhely.

Szantorini, Görögország

Fotó: 123rf

Görögország egyik szimbóluma egy vulkanikus szigetcsoport része. Szantorini legismertebb városa Fira, amelynek kék-fehér házait egy vulkán kráterének szélére építették. A városka 200 kilométerre fekszik Athéntól, így akár egynapos kiruccanás keretében is érdemes felfedezni.

Bonifacio, Franciaország

Fotó: 123rf

Korzika legrégebbi települése, évszázadok óta fontos kikötő és kereskedelmi központ a sziget déli csücskében, amelyet a Bonifacio-szoros választ el az Olaszországhoz tartozó Szardíniától. Bonifacio városát a 800-as években alapították, de a környékről már az Odüsszeiában is szót ejtenek.

Azenhas do Mar, Portugália

Fotó: Getty Images

Azenhas do Mar Portugália nyugati részén található, a kastélyairól híres Sintra közelében. A fehér házakból álló apró halászfalut nyáron elárasztják a turisták, köszönhetőentermészetes kőmedencéjének, amelyben a víz sokkal kellemesebb, mint a 15 fokos Atlanti-óceán.

AMI MÉG ÉRDEKELHET