Velencében összesen 436 híd található – íme a 4 leghíresebb!

Ugyan Velence a lagúnái és a rajtuk suhanó gondolák miatt vált híressé, e a csatornák mit sem érnének, ha nem tudnánk átkelni rajtuk. Az olasz város több száz hídja közül a következő négy emelkedik ki!

Fotó: Shutterstock




Korábban már bemuatttuk külön-külön Velence mind a hat városrészét, valamint a leghíresebb kávézóját, illetve írtunk arról is, a lagúnák városa miért nevezhető Európa kulturális központjának. Most pedig megismerheted a négy leghíresebb hídjának történetét!

Ponte di Rialto

Fotó: Pixabay

Velence legrégebbi hídja a város fő csatornája, a csaknem 3,8 km hosszan kanyargó Canal Grande felett ível át.

A márványból épített hidat 1591-ben adták át, és mivel igen merész építészeti megoldásokkal készült, az átadáskor nem jósoltak neki nagy jövőt. Azóta csaknem 450 év telt el, és a híd még ma is áll, sőt, Velence egyik fő jelképe lett. A híd gyakorlatilag olyan, mint egy sétálóutca: a közepén lévő járdán lehet közlekedni, mindkét oldalán pedig fedett üzletsor található.

Ponte dei Sospiri

Fotó: Unsplash

A Sóhajok hídja Velence leghíresebb és legromantikusabb hídja – nincs olyan turista, aki ne akarna átmenni ezen az aprócska hídon, amely a Dózsepalotát köti össze a börtönnel.A Rio del Palazzo csatorna felett mindössze 8 méter hosszan átívelő, díszes hidat isztriai mészkőből építették 1600-ban. Névadója a híres angol romantikus költő, Lord Byron volt, akit a tárgyalás után a börtönbe kísért rabok sóhajai ihlettek meg. A legenda szerint, ha a gondolázó szerelmesek naplementekor megcsókolják egymást a Sóhajok hídja alatt, szerelmük örökké fog tartani.

Ponte della Paglia

Fotó: Shutterstock

Ponte della Paglia

A Sóhajok hídja csak egy másik hídról látható igazán jól, ez pedig a Ponte della Paglia, amelyet 1847-ben adtak át. Eredetileg egy 1360-ban épített híd állt a helyén, amely Velence első kőhídja volt. A Rio del Palazzo csatorna tengeri torkolatánál található híd a szalmát (paglia) kirakodó hajókról kapta a nevét. A Ponte della Pagliát emlékirataiban Casanova is megemlíti, hogy itt randevúzott egy nővel, akinek megmentette az életét.

Ponte dei Tre Archi

Fotó: Shutterstock

A Cannaregio csatorna felett átívelő híd San Giobbe és Cannaregio városrészeket köti össze, nevét a három árkádból álló szerkezetéről kapta. Az 1580-ban átadott hidat 1681-ben Andrea Tirali tervei alapján barokk stílusban építették át, valamint korlátot is csak akkor kapott.

Napjainkra ez az egyetlen háromíves híd, amely Velencében fennmaradt.
AMI MÉG ÉRDEKELHET