Veneția urmăreşte fiecare mișcare a vizitatorilor

Folosind o combinație de date obţinute prin camere și telefonie mobilă, autorităţile oraşului italian monitorizează comportamentul călătorilor pentru a asigura un viitor sustenabil.

Foto: Unsplash

În interiorul unui depozit abandonat, pe insula venețiană Tronchetto, se află un „turn de control" de înaltă tehnologie, așa cum l-a descris CNN, cu multe ecrane care afișează hărți, grafice și diagrame. Scopul misiunii sale? Combaterea supra-turismului.

Veneția a fost mult timp epicentrul neoficial al supra-turismului, 30 de milioane de vizitatori anual venind în orașul cu 50.000 de locuitori - un număr care a scăzut, deoarece populația era mai aproape de 150.000 în urmă cu cinci decenii.

Pe măsură ce turiștii depășesc din ce în ce mai mult rezidenții, titlurile continuă să anunțe cum Veneția „moare" încet. Autorităţile au încercat să limiteze numărul de nave de croazieră mari, iar o taxă de intrare turistică urma să fie implementată în 2020, dar acum este amânată pentru 2022.

Foto: Unsplash

Între timp, orașul italian ia măsura cea mai vigilentă de până acum: urmărirea fiecărei mișcări a turiștilor. Sistemul are capacitatea de a urmări instant turiștii și cu mare precizie. Tehnologia afişează în timp real câte persoane sunt în fiecare parte a orașului și din ce țări provin. Printre informațiile urmărite se numără traficul pe canal, orele de plecare și sosire ale mijloacelor de transport în comun și numărul de pietoni - acesta din urmă este măsurat folosind camere CCTV postate în jurul orașului și apoi combinate cu date de pe telefonul mobil care pot arăta de unde provin vizitatorii, în funcție de unde a fost înregistrat telefonul.

Obiectivul este ca, înțelegând unde, când și cum se deplasează călătorii în Veneția, autorităţile să poată crea un plan de turism sustenabil, inclusiv prin implementarea unor turnichete pentru a percepe taxe de intrare.

Foto: Unsplash

„Problema nu este că Veneția are prea mulți vizitatori", a declarat pentru CNN Valeria Duflot, co-fondatorul Venezia Autentica, ce lucrează la sustenabilitatea turistică a orașului. „Problema este că toți vizitatorii merg în aceleași două locuri: Piața San Marco și Podul Rialto". În timp ce autorităţile speră să implementeze cele mai practice metode de atenuare a supra-turismului, Veneția încearcă de mult să ia măsuri în alte moduri. Orașul are un raport turistic, astfel încât călătorii își pot planifica vizita evitând zilele de vârf. De asemenea, oferă itinerarii pentru a explora zonele în care mulțimile tind să meargă. „Turismul sustenabil, care nu modifică mediul natural și artistic și nu obstrucționează dezvoltarea altor activități sociale și economice în armonie cu viața de zi cu zi a locuitorilor, este necesar pentru a păstra frumusețea extraordinară și unicitatea Veneției" - susţine site-ul oficial al orașului, care sărbătorește 1600 de ani în acest an.

Foto: Unsplash

AMI MÉG ÉRDEKELHET