Hogyan működnek a vertikális kertek és mi közük van a csúcsgasztronómiához?

Új trend a legjobb minőségű alapanyagok csúcstechnológiás helyi termelése.

Fotó: Unsplash

Egyre kevesebben bíznak a vegyszerezett, termőföldeken megtermett vagy génkezelt termésekben, gabonákban, illetve sokan már a biogazdálkodásokban beszerzetett termékekkel kapcsolatban is szkeptikusak - így új agrármódszerekre volt szükség. Erre ad megoldást a vertikális kert, amelyben kis helyen, akár föld alatti pincében vagy raktárhelyiségben, plafonig érő polcokon, tömött sorokban termeszthetünk zöldségeket.

Fotó: Emirates

Az Emirates légitársaság utasai idén nyáron már megkóstolhatták a cég saját termesztésű élelmiszereit. A Bustanica nevet viselő dubaji vertikális farmon 330 ezer négyzetméteren, évente 1 millió kilogramm vegyszermentes leveles zöldséget termesztenek. A hatalmas növényvédőszer- és gyomirtószer-mentes kertben egyszerre 1 millió palánta növekszik. Amikor a locsolóvíz elpárolog, visszanyerik és újrahasznosítják, így évente 250 millió liter vizet takarítanak meg a hagyományos gazdálkodással összehasonlítva.

A vertikális kerteket csúcstechnológiával, mesterséges intelligenciával működtetik, de a rendszert szakértők alakították ki és ők is ellenőrzik. A hipermodern vertikális farmon nevelt zöldségeket hamarosan nemcsak a repülőkön ehetjük, hanem a dubaji szupermarketekben is elérhető lesz, és kibővítik majd a termesztett élelmiszerek kínálatát gyökérzöldségekre és gyümölcsökre is.

Kicsiben is működik

Az elektroszenzoros, UV-fényes technológiát már évek óta használják a világ különböző pontjain, de az utóbbi 2 évben létesítettek akkora farmokat, amelyekkel már jelentős mennyiségű zöldséget lehet termeszteni. A svéd fotóművészeti múzeum, a stockholmi Fotografiska éttermében is a helyi vertikális kertből származó növényeket kínálják. Az inkubátortechnológiával, kicsi helyen termesztett zöldségek rögtön a kiállítótér mellett láthatóak. A stockholmi múzeum saláta- és fűszernövény-termesztő helyiségében saját szemünkkel is megnézhetjük, hogyan teremnek a felszolgált élelmiszerek.

AMI MÉG ÉRDEKELHET