Cum funcționează grădinile verticale și ce legătură au cu gastronomia de top?

Producția locală, folosind tehnologia, a materiilor prime de cea mai bună calitate este o nouă tendință.

Foto: Unsplash

Din ce în ce mai puțini oameni au încredere în culturile și cerealele tratate chimic, cultivate pe terenuri agricole sau modificate genetic, iar mulți sunt deja sceptici și în legătură cu produsele obținute din fermele ecologice – așa că era nevoie de noi metode agricole. Soluția este grădina verticală, în care legumele pot fi cultivate într-un spațiu restrâns, chiar și într-o pivniță subterană sau o cameră de depozitare, pe rafturi care ajung până în tavan, în rânduri aglomerate.

Foto: Emirates

Pasagerii companiei aeriene Emirates au putut gusta deja în această vară mâncărurile cu ingrediente de la ferma verticală din Dubai numită Bustanica, unde se cultivă pe an 1 milion de kilograme de legume fără chimicale, pe 330 de mii de metri pătrați. În imensa grădină fără pesticide și erbicide cresc simultan 1 milion de răsaduri. Când apa de irigare se evaporă, este recuperată și reciclată, economisind astfel 250 de milioane de litri de apă pe an, comparativ cu agricultura convențională.

Grădinile verticale sunt operate cu ajutorul inteligenței artificiale high-tech, iar sistemul a fost dezvoltat și verificat de experți. Legumele cultivate în ferma verticală hipermodernă vor fi disponibile în curând nu doar în avioane, ci și în supermarketurile din Dubai, iar gama de alimente cultivate va fi extinsă pentru a include rădăcinoase și fructe.

FUNCȚIONEAZĂ ȘI LA SCARĂ MICĂ

Tehnologia electrosenzorială, cu lumină UV este folosită de ani de zile în diverse părți ale lumii, dar în ultimii 2 ani s-au înființat ferme mari, care pot fi deja folosite pentru a cultiva o cantitate semnificativă de legume. Plante din grădina verticală locală sunt oferite și în restaurantul muzeului suedez de fotografie Fotografiska din Stockholm. Legumele cultivate într-un spațiu mic cu tehnologie tip incubator pot fi văzute chiar lângă spațiul expozițional. În sala de cultivare a salatelor și ierburilor din muzeul din Stockholm putem vedea cu ochii noștri cum se cultivă ingredientele pentru mâncărurile servite în restaurant.

AMI MÉG ÉRDEKELHET