Vespera: intelligens teleszkóp amatőr csillagvizsgálóknak

Nem kell távolra utaznunk ahhoz, hogy messzire jussunk el: a Vaonis újabb termékének köszönhetően akár az udvarunkról is megfigyelhetjük és lefotózhatjuk a csillagokat.

Fotó: Vaonis


A Vaonis cég 2018-ban vált ismertté, amikor bemutatta a sci-fi kinézetű Stellina hordozható intelligens teleszkópot. A franciaországi start-up most egy kompaktabb termékkel rukkolt elő: a kezdő asztrofotósoknak szánt Vespera már el is nyerte az idei CES expó fotóinnovációs díját.

Fotó: Vaonis

A Vespera segítségével bárki megfigyelheti a galaxist vagy a csillagködöket. A mobilalkalmazáson keresztül irányítható teleszkóp egy hordozható eszközre (okostelefon, táblagép, laptop) vetíti ki a képet. Nemcsak az égi testek tanulmányozását teszi lehetővé, de saját fotókat is készíthetünk vele és számos hasznos asztronómiai információval is szolgál.

Az aprócska megfigyelőállomás könnyen használható – egyszerűen csak rögzítenünk kell az állvány segítségével, és már indítható is! A Vespera a csatlakoztatott okostelefon GPS-rendszere, illetve a beépített csillagfelismerő szoftver segítségével végzi el a kalibrációt. Az alkalmazás segítségével megmutatja, majd követi a vizsgálni kívánt égi testet.

Foto: Vaonis

Jelenleg ez a legkisebb és legkönnyebb intelligens teleszkóp a világon: 40 cm-res magasságával és 5 kg-os tömegével könnyedén elfér egy hátizsákban is. Az 50 mm-es refraktor teleszkóp rekesztartománya f/4 és 2 megapixel felbontású képeket készít. Vagyis a kompakt méretért és az alacsonyabb árért cserébe a Vespera esetében a Stellinánál gyengébb képminőség terén kell kompromisszumot kötnünk.Ám azzal együtt, hogy nem professzionális asztrofotó-készülék, amatőr csillagvizsgálók számára ideális lehet a Vaonis új modellje.

Vaonis Vespera

www.youtube.com

Vespera: the new way to observe the universe, designed by Vaonis
AMI MÉG ÉRDEKELHET