DESCOPERĂ ARDEALUL – se deschide traseul Via Transilvanica (Partea a III-a)

A fost finalizat unul dintre cele mai ambiţioase proiecte turistice din ultimii ani, Via Transilvanica. Drumul de 1.400 de kilometri este prezentat în detaliu într-o serie cu trei părți!

Pe 8 octombrie, la Alba Iulia va fi inaugurat traseul de drumeții Via Transilvanica ce traversează Ardealul. În partea a treia a seriei vă prezentăm bornele kilometrice speciale și ghidul care răspunde la toate întrebările..

Foto: Via Transilvanica

În regulă, marcajele sunt vopsite, potecile, drumurile forestiere sunt curățate, Via Transilvanica, de 1.400 km este finalizată – putem porni la drum! Dar de unde știm unde suntem exact, pe lângă ce trecem, unde putem dormi sau unde găsim o gustare delicioasă pe drum? Nicio grijă! Aici intră în joc Ghidul Drumețului Via Transilvanica, disponibil în patru limbi (română, maghiară, engleză, și germană). Acesta este ca o „biblie a traseului” pentru oricine: și pentru cei care nu au făcut vreodată în viață vreo drumeție, și pentru cei cu experiență.

Toate acestea laudă munca dedicată a echipei de documentare a celor patru reprezentante ale Tășuleasa Social conduse de Anna Székely. „Având experiență pe Camino de Santiago, am văzut importanța unui Ghid scris, în detaliu, cu hartă, împărțit pe zile și cu informațiile turistice necesare” – a spus Anna Székely, redactorul Ghidului.

Ele au fost grupul care a testat traseul fără marcaj, uneori chiar și fără GPS disponibil, doar cu o hartă fizică, printată.

Totul a fost înregistrat și documentat pe traseu, s-au calculat kilometrii și viteza medie, s-au căutat posibile locuri de odihnă, izvoare și alte informații utile, precum și posibile locuri de cazare și de alimentare.

RĂSPUNDE GHIDUL!

Foto: Via Transilvanica

Rezultatul final al eforturilor depuse este un manual care, pe lângă hărți, altitudini și gradele de dificultate, include și contactele locurilor de cazare și masă, precum și sfaturi practice pentru secțiunea de drum și informații detaliate despre atracțiile naturale, istorice și culturale situate pe sau în apropierea traseului Via Transilvanica. În ghid vom găsi, de asemenea, ce echipament ar trebui să utilizăm pentru drumeție și sfaturi despre cum să ne comportăm atunci când trecem pe lângă gospodării sau în cazul în care întâlnim un urs sau câini care păzesc stânele.

Dar tot de aici vom afla și de unde putem închiria biciclete tradiționale sau electrice sau folosi alte servicii utile. Sugestiile de cazare sunt foarte diverse: la pensiuni, hoteluri, uneori la oameni acasă, oameni care au acceptat să cazeze drumeți.

Se recomandă și punctele gastronomice locale și se încurajează consumul produselor locale și proaspete.

Drumeții se pot aștepta la experiențe culinare autentice și tradiționale, produse lactate proaspete de la stâne, legume și fructe de sezon din grădini sau fructe care pot fi culese de pe drum.

Ghidul, disponibil în limba română, maghiară, engleză și germană (separat pentru drumeţi, respectiv pentru cicliști), poate fi descărcat gratuit.

O EXPOZIȚIE RECORD

Foto: Via Transilvanica

Pe lângă peisajul uluitor și cultura diversă, Via Transilvanica este unică în lume și datorită unei alte caracteristici care merită cu siguranță prezența în Cartea Recordurilor Guinness. Fiecare kilometru de-a lungul traseului este marcat cu câte un bloc de piatră sculptat, unicat, ce laudă munca a câțiva zeci de artiști din toată țara și internaționali. Deși recunoaște că este o afirmație subiectivă, președintelui Tășuleasa Social, Alin Ușeriu, îi place să se refere la Via Transilvanica drept „cea mai lungă expoziție de artă în aer liber din lume”.

„M-am gândit la ceva care să reziste și după ce noi nu vom mai fi. Așa am găsit andezitul de la Măgura Ilvei, chiar din vecinătatea sediului Tășuleasa Social. Având resursele în apropiere, ne-am gândit să marcăm fiecare kilometru cu o astfel de piatră de hotar și să sculptăm pe ea kilometrul la care te afli, județul și alte informații de acest gen. Mai apoi, văzând ce suprafață generoasă are o astfel de piatră, mi-a venit ideea realizării unor sculpturi pe acestea” – a mărturisit Alin Ușeriu.

Foto: Via Transilvanica

„Impactul bornelor kilometrice sculptate asupra drumeților este unul foarte mare a adăugat Anna Székely. Primim multe povești și complimente legate de acestea, ele servind drept imbold drumeților obosiți pentru a-și continua drumul, chiar și doar din curiozitatea de a vedea ce urmează pe borna următoare. Cu siguranță sunt elemente ce disting Via Transilvanica de alte trasee de mare distanță.”

Bornele au contribuit și la finanțarea proiectului, deoarece toate cele 1.400 de bucăți au fost „vândute”.

Numele cumpărătorilor (multe persoane fizice pe lângă sponsorii principali, companii mici și mijlocii) pot fi citite doar online, pe harta digitală Via Transilvanica, nefiind puse fizic pe lucrări.

Alin Ușeriu continuă să viseze lucruri mari. El dorește să vadă anual în jur de 35 de mii de drumeți în peisajele din Ardeal.„Via Transilvanica poate deveni o alternativă pentru pelerinii de pe Camino de Santiago, turismul de pelerinaj din Spania ajungând la cote maxime în ultimii ani, pelerinii depășind un număr de 1 milion pe an. Atunci când Camino de Santiago nu va mai avea capacitatea de a susține drumeți într-un număr atât de mare, Via Transilvanica va fi gata, pregătită să primească turiști din toată lumea!”

Drumeţii pot aduna ștampilele fiecărei etape în Carnetul Drumeţului

Foto: Via Transilvanica

AMI MÉG ÉRDEKELHET