Hová utazz 2023-ban, ha tökéletes kikapcsolódásra vágysz?

Néhány a világ legjobb nyaralóhelyei közül, ahol minden a pihenésről szól – szemezgess azokból az úti célokból, ahol kikapcsolhatsz és eggyé válhatsz a természettel.

Fotó: Unsplash


Jamaica

Az őslakos taino nép Jamaicát „a fa és a víz földjének” nevezte el – ez a csodavilág a páratlan fehér homokos partjainak, festő hegycsúcsainak és vízeséseinek köszönheti a népszerűségét a turisták körében. Modern szállodái révén a szigetország új lendületet kapott, tökéletes helyszínt nyújtva a maximális kikapcsolódáshoz.

Fotó: Pixabay

EZT NÉZD MEG

Még egy vízesésben bővelkedő országban is messze kiemelkedik a Reach-vízesés. Ez a mesés zuhatag egy természetes szív alakú jakuzzival rendelkezik, és addig ücsöröghetsz az áramló víz pezsgésében, ameddig csak szeretnél. Ha szerencsés vagy, megpillanthatod a terepen átfutó vaddisznókat, de papagájokat biztosan látni fogsz, hiszen a vízesés körüli 23 páfrányfajnak élőhelyet adó flóra számos madárfaj otthona, köztük a fekete- és sárgacsőrű papagájoké.

Itt játszódik az 1988-as Koktél című film egyik jelenete.

Inkább hegyet másznál? A Blue Mountain Peak Jamaica legmagasabb hegye, 2256 méteren található a csúcs – érdemes innen megnézni a napfelkeltét. A 6,5 kilométer hosszú Seven Mile strand a világ egyik legkedveltebb fürdőzőhelye, ami a hamisítatlan trópusi hangulatának köszönhető: mindenhol türkizkék víz, puha, hófehér homokkal és pálmafákkal

Dominikai Közösség

Fotó: Shutterstock

A természetszigetként is becézett Dominikai Közösségben felfedezheted a meleg vizű tavakat, az esőerdőkkel körülölelt vulkánokat és a kénes meleg forrásokat. Kiváló helyszín búvárkodásra, rövid- és hosszabb természeti túrákra is. Igaz, a Maria hurrikán 2017-ben óriási, szinte teljes pusztítást végzett, de a sziget lakói azóta is elszántan végzik a helyreállítási munkálatokat.

Fotó: Unsplash

EZT NÉZD MEG

Érdemes felkeresni a hatalmas kókuszpálmákkal övezett, félhold alakú Batibou strandot, ahol nagyokat lehet úszni és sznorkelezni. A Middleham vízesés egy sűrű erdőn keresztül érhető el – oda-vissza nagyjából három, négy óra. Bár az ösvény nem túl hosszú, de több patakon át kell gázolni és csúszós terepre kell számítani, azonban a vízesés „medencéjében” való fürdőzés minden küzdelmet megér. A Number One Beach fekete homokos partja tökéletes terep egy kellemes sétához, piknikhez, de úszni az erős áramlatok miatt nem lehet. Áprilistól júniusig a különböző teknősfajok itt rakják le a tojásaikat.

Raja Ampat – Indonézia

Fotó: Shuttestock

Dzsungel borította szigetek, finom, fehér homokos strandok, rejtett lagúnák, titokzatos, kísérteties barlangok, langyos, türkizkék víz – ezzel együtt a több mint 1500 szigetből álló szigetcsoport kevésbé divatos nyaralóhely, ezért ha igazi nyugalomra és érintetlen természeti környezetre vágysz, ide kell utaznod. A víz alatt is páratlan látvány vár sokféle tengeri halrajjal, korallzátony-rendszerrel, ráadásul ezeket sima, hétköznapi búvárszemüveggel is láthatod.

Fotó: Unsplash

EZT NÉZD MEG

A Wayag-sziget az érintetlen, festői szépségű strandok otthona. A legnépszerűbb merülőhely az Eagle Rock, ahol jelentős számú wobbegong cápát figyelhetsz meg, ahogyan biztosan elúszik melletted jó pár nagy barrakuda és manta rája is. A Piaynemo egy kis szigetcsoport, amely a valódi paradicsomi táj megtestesítője. Itt sok apróbb strand található, ahol friss kókuszvizet és rágcsálnivalókat is vehetsz.

Érdemes felmászni a legmagasabb pontra, lélegzetelállító kilátásban lehet részed – több útvonalból is választhatsz.
AMI MÉG ÉRDEKELHET