Amit a fotókon nem látunk – mi veszi körül a világ híres épületeit?

Megmutatjuk, milyenek a világ leghíresebb épületei, turista látványosságai a valós környezetükben – a légi felvételeken meglepő részleteket láthatunk...

Fotó: Shutterstock

Vannak történelmi jelentőségű épületek és művészeti alkotások, amelyek fotón elképesztően hatásosak, élőben azonban kiderül, hogy alig látunk belőlük valamit, mert egy zsúfolt városközpont épült köréjük, és nem tudjuk minden szegletüket alaposan kiélvezni, közelebbről megnézni. Készülj fel, a következő képek eléggé illúziórombolók!

​​PIRAMISOK – Gíza

Fotó: Unsplash

A világ egyik leghíresebb építményei kitűnő példák arra, hogy mekkora a különbség az ábrázolás és a hétköznapi valóság között. Ha a fotókból és az útikönyvekből indulunk ki, azt hihetnénk, hogy a sivatag közepén magasodnak, távol bármilyen településtől, a légi felvételek azonban már megmutatják mi vár ránk a helyszínen: Gíza a fővárossal, Kairóval szemben, a Nílus nyugati partján helyezkedik el, vagyis a piramisok valójában egy 20 millió lakosú metropoliszövezet szívében állnak.

Tádzs Mahal – Agra

A csodálatos monolitikus építményt évről évre rengeteg turista látogatja, azonban, ahogy a legtöbb indiai város, a Tádzs Mahalnak helyet adó Agra is túlnépesedett mára. Az évi 2,5 millió látogató akaratlanul is komoly állagromlást okoz az épületben, melyet a folyamatos érdeklődés mellett nagyon nehéz karbantartani.

​​​TILTOTT VÁROS – PEKING

Fotó: Shutterstock

A piros tetős Tiltott Város épületei Peking és Kína egyik legmagasabb épülete, a 109 emeletes, 528 méter magas China Zun előtt sorakoznak. Ázsia egyik leghíresebb épületegyüttese, a 15. századi császári lakhely és a modern üzleti negyed erős kontrasztot alkot.

AKROPOLISZ – ATHÉN

Fotó: Shutterstock

Görögország legfontosabb történelmi látványossága, az athéni fellegvár, vagyis az Akropolisz. Az ókori épületkomplexum évente több százezer turistát vonz. Azért is egyedülálló, mert ezen a földrengések sújtotta területen olyan bravúrral tervezték és építették meg, hogy most, 2500 évvel később is jó állapotban áll a város közepén lévő dombon.

SAGRADA FAMÍLIA – BARCELONA

Fotó: Shutterstock

A Sagrada Família úgy lett Európa egyik legfontosabb vallási épülete és Barcelona jelképe, hogy 141 éve épül és még mindig nincs készen. Antoni Gaudí katalán szecessziós építész mesterműve a szabályosan megrajzolt Eixample negyedben található. A nyolcszögletű épülettömbökből álló kerület Ildefons Cerdà tervei alapján készült.

AMI MÉG ÉRDEKELHET