Ismét várja a látogatókat a világ egyik legfelkapottabb partszakasza

A part című filmből ismert thaiföldi Maya Bay élőlényei a turizmus áldozatai lettek. Atermészetesen ott élő állatok elmenekültek, de a lezárást követően fokozatosan visszaszoktak, így korlátozottan ismét látogatható az öböl.

Fotó: Pixabay

A part című filmet 22 évvel ezelőtt mutatták be Leonardo DiCaprióval a főszerepben. Az alkotásban szereplő, szinte érintetlen PhiPhi-szigeteki partszakasz pedig hirtelen a világ egyik legkeresetebb turistalátványossága lett. Az érdeklődő utazók ekkora tömegére azonban a helyiek nem voltak felkészülve.

Fotó: Getty Images

Leonardo DiCaprio az A part című filmben

Több millió turista nézte meg évente Maya Bay-t, naponta 6000 ember látogatott el a híres partra. A film sztorija szerint a főhős pont azért kereste fel a Maya Bay-t, mert irtózott az olyan turistamágnes helyektől, ahova szerinte özönlenek az emberek. 2000-ben, amikor a filmet forgatták már nagyon népszerű és olcsó desztináció volt Thaiföld, de valóban minden utazó ugyanazokat a helyeket látogatta meg. 2018-ban azonban már tarthatatlanná vált a helyzet: a szeméthegyek, az eltűnő szárazföldi és vízi vadállatok és a kihalt korallok miatt a thai kormány úgy döntött, lezárja a partszakaszt és hagyja regenerálódni.

A korallok 90%-a elpusztult a rosszul lehorgonyzott hajók és a strandolók naptejéből kioldódó kemikáliák miatt.

Először csak egy évre akarták lezárni a területet, majd meghosszabbították plusz egy évvel, és akkor beütött a világjárvány, így pedig már 4 évig gyógyulhatott a terület. A lezárást követő 6 hónapban visszaszoktak a cápák, a természetvédőknek pedig sikerül 30 000 koralldarabot újraéleszteni, ráadásul egy ritka rákféle is visszatért az öbölbe, amiből 10 éve egy példányt sem láttak már a helyiek. Az öblöt csak 10-16 óra között lehet majd látogatni, egyórás idősávokban és csak utazázási irodákon keresztül foglalt időpontokban. Egyszerre 375 ember lehet a partszakaszon, és ők is a nem régen megépített sétányon sétálhatnak – ezzel akarják megakadályozni, hogy a partot övező sűrű erdőt újra tönkretegyék a turisták.

AMI MÉG ÉRDEKELHET