Apokalipszisre készülve – elképesztő bunkerek a világ minden tájáról

Ezekben élnék túl a milliárdosok a világvégét.

Fotó: Pixabay

Rengeteg elmélet létezik arra, hogy – amennyiben eljön – milyen is módon fog bekövetkezni a világvége: becsapódó aszteroida, klímakrízis, nukleáris háború. Míg az átlagembernek ilyen helyzetben aligha lesz bármilyen esélye, az emberiség legtehetősebb része már jó ideje dolgozik a stratégián. Az alábbi bunkereket ugyanis éppen az apokalipszis túlélésére építettek meg.

​DOGEN CITY (JAPÁN)

Illusztráció: n-ark.jp


Japánban épül a harmadik évezredbeli Noé bárkája, amelyet úgy terveztek, hogy még a tengerszint emelkedését is túlélje. A 4 km kerületű víziváros, Dogen City különlegessége, hogy mozogni is tud, mivel nincs hozzákötve a szárazföldhöz. A tervező N-ARK cég úgy nyilatkozott, hogy a körülbelül 10 ezer főt befogadó projekt 2030-ra valósulhat meg. Dogen Cityben önellátásra rendezkednek be, így egy élelmiszer-termelő központ, kórházak, iskolák, parkok, szállodák és irodák is helyet kapnak benne, de a víz alatt még egy adatközpont is lesz.

​VIVOS EUROPA ONE (NÉMETORSZÁG)

www.youtube.com

Vivos Europa One

A világ legbiztonságosabb föld alatti rejtekhelyei közé sorolt Europa One bunkereket a Vivos elnevezésű kaliforniai cég tervezi. A németországi Rothensteinben található példányt egy hidegháborús szovjet bunker helyére építették, és atomrobbanást, földrengést, cunamit és a biológiai, valamint vegyi fegyverek bevetését is túl lehet élni benne. A több mint 21 ezer négyzetméteren elterülő, saját vízellátó rendszerrel, energiaforrással és légtisztítással rendelkező bázis ezer embert képes befogadni, akik számára medencéket, edzőtermet és bárt is építettek. Ennek árát viszont meg kell fizetni: egyetlen szoba kikiáltási ára 5 millió dollárnál kezdődött.

OPPIDUM (CSEHORSZÁG)

Illusztráció: Oppidum

Lakatlan területen rejtőzik a világ egyik legnagyobb, 7200 négyzetméteres bunkere.

A magas falakkal övezett, 30 ezer négyzetméteres birtok alig látható a föld felszínéről, és hivatásos katonák őrzik. A luxusbunkernek két szintje lehet, amelyeken egy 627 négyzetméteres óriáslakosztályt, valamint hat, egyenként 160 négyzetméteres lakást alakítottak ki. Az ide menekülőknek egy titkos folyosón kell majd leereszkedniük a föld alá, ahol a lakóhelyiségeken kívül fürdőt, medencét, mozit, könyvtárat, orvosi szobákat és konferenciatermeket is kialakítottak.

​THE SURVIVAL CONDO (EGYESÜLT ÁLLAMOK)

Fotó: Instagram

Kansas állam közepén található ez a bombabiztos bunker, amelyet egy 1960-as években épült Atlas rakétasiló helyén alakítottak ki. Ez utóbbit pedig már a hidegháború idején is atombiztosra tervezték, amit többek között a nyolc tonnás ajtók is mutatnak. Az épület felső részére közösségi tereket (parkot, medencét, falmászó falat) terveztek, míg az orvosi, biztonsági és üzemi területek lejjebb találhatók.

A lakóhelyek a többszintes bunker legalsó szintjén vannak, akárcsak a mozi és a bár is.

​THE ARISTOCRAT

www.youtube.com

Luxury Underground Bunker The Aristocrat

A Rising S Bunkers cégtől bárki megrendelhet egy ilyen típusú bunkert, úgy az „egyszerű” változatot, mint a luxusverziót. Az 50 embert befogadó The Aristocrat olyan szolgáltatásokkal várja az apokalipszist, mint a szauna, az edzőterem és bowlingpálya, de még egy lőteret is beépítettek.

AMI MÉG ÉRDEKELHET