Szereted a virágokat? 75 éves a világ legnagyobb tulipánkertje!

Lisse határában, Amszterdam központjától alig 40 perce találjuk az 1949-ben alapított Keukenhof Tulipánkertet, amely idén május 12.-éig lesz nyitva.

Fotó: Facebook


A Keukenhof Parkot tulipántermelők és -exportőrök egy csoportja hozta létre 1949-ben, hogy bemutathassák termékeiket. Hollandia egyik legnépszerűbb látványossága tavaly 1,4 millió látogatót fogadott. A több mint 100 országból érkező turisták mellett a park az uralkodókat is vonzotta, az évek során számos európai ország királya és királynője vett részt a nyitógálán.

A parkban minden évben 800 fajtából bő hétmillió növény pompázik.

A látogatókat a végtelen virágmezőkön túl botanikai kiálltások, művészeti remekek, bonyolult mintákat formázó, színpompás virágágyások és beltéri virágkiállítások várják. Érdemes korán kelnünk, hogy a nyolcórai nyitáskor már a kapuk előtt állhassunk, a tulipános főszezonban ugyanis délre már gyakran zsúfolttá válik a látványosság. Keukenhof 32 hektáron terül el, így gyalogosan viszonylag kis részét tudjuk csak bejárni, bérelhetünk azonban kerékpárt, és a kijelölt ösvényeken körbekerekezhetjük a mesebeli tájat!

Fotó: Facebook

Bár fényképezni mindenhol szabad, a tökéletes szelfit külön fotókertekben készíthetjük el, ahol sokféle kiegészítő (fonott kosár, régi kerékpár) közül válogathatunk. Ha menedéket keresnénk a napsugarak elől, térjünk be a számos étterem és kávézó egyikébe. Pár finom falat elfogyasztása után újult erővel indulhatunk neki a 17. századi Keukenhof-kastély bebarangolásának, vagy hogy hazafelé menet tematikus kerteket kereshessünk fel. Ezek a varázslatos hangulatú oázisok minden évben más-más gondolat köré épülnek:

Fotó: Facebook

Az idén 75 éves Keukenhof Parkot egy 15. századi vadászterületen alakították ki.

A keukenhofi kastély grófjai itt termesztették konyhájuk számára a különböző zöldségeket és fűszereket. A kert többször is gazdát cserélt. A mostani látványosságot 1949-ben hívta életre a város akkori polgármestere, azzal a céllal, hogy a hollandiai és európai virágtermelők bemutathassák termékeiket, ezzel is segítve a holland exportot.

AMI MÉG ÉRDEKELHET