Szeretnéd, ha kedvelnének a helyiek? Ezekre figyelj oda turistaként!

Ami neked belefér, másnak bántó, sértő, idegesítő lehet – megmutatjuk, melyek azok a dolgok, amelyekről mindig tájékozódj, ha külföldi útra indulsz, főleg, ha olyan helyre mész, ahol még sosem jártál.

Fotó: Unsplash

Alapvető, hogy betartjuk az etikettet, a viselkedési normákat, amiket a célországban elvárnak vagy ami szerint a helyiek is élnek. Egyszerűnek tűnik, de nem mindig egyértelmű, mi elfogadott és mi nem. Minden kultúra komplex, de a jó modornak, a kedvességnek, előzékenységnek, nyitottságnak mindenhol örülnek, és a legtöbb esetben viszonozzák is. Nem kell sok szabályt megjegyezni, ha 1-2 hetes nyaralásra mész, de neked is kellemesebben telik majd a vakáció, ha első nap már be tudsz olvadni a helyiek közé.

A spontaneitás nem mindig előny

Fotó: Unsplash

Tartsd észben, hogy azért utazol, hogy új, ismeretlen helyeket fedezz fel magadnak, élményeket gyűjts, megismerd a helyi kultúrát. Az utazásod része, hogy arra a néhány napra vagy hétre felveszed a helyi ritmust és szokásokat. Ne ragaszkodj az otthoni rutinodhoz, és még az utazás előtt tájékozódj az adott nép, közösség kultúrájáról, szokásairól, mert ezzel számos kellemetlen helyzettől kímélheted meg magad. Keress rá, szent helyeken hogyan öltözz, milyen köszönési és bemutatkozási szokások vannak, hogyan, mivel, mikor és mit esznek a helyiek. Természetesen rengeteg dolog kiderül helyben is, de lehet, hogy az már késő, hiszen már érkezéskor, a reptéren is érhetnek meglepetések.

Öltözködési szabályok

Ha olyan országban utazunk, ahol az utcai viselet is adott, akkor ezt tartsuk tiszteletben. Nőknél mindig legyen egy plusz, nagy méretű kendő (fejre, vállra és akár hosszú szoknyaként is használható), a férfiak pedig mindig figyeljenek arra, hogy tegyék fel vagy éppen vegyék le a sapkát, kalapot, fejfedőt a fejükről, ha templomba mennek – ez az adott vallás szabályaitól függ. Ugyanilyen fontos, hogy egyes helyeken le kell venni a cipőt a templomban, ezekre a szabályokra mindig kérdezzünk rá, ha nem vagyunk biztosak benne.

Nyelvi akadályok

Ne feltételezd, hogy mindenhol beszélnek angolul vagy bármilyen olyan nyelven, amin te tudsz és nem az anyanyelvük. A világon sok helyen nem tanítanak semmilyen idegen nyelvet, így bármilyen kedvesek is a helyiek, nem biztos, hogy könnyű velük kommunikálni. Az alapvető kifejezéseket – üdvözlések, megköszönés, kérés, cím, ételek, italok nevének megtanulása – próbáld megtanulni az adott nyelven, és legyen mindig kéznél a mobilodon a fordító applikáció vagy egy zsebszótár.

Mi és hol hangos?

Fotó: Unsplash

Hangos legénybúcsú egy étteremben, kihangosított telefonbeszélgetések a tömegközlekedési eszközökön – minden országban más számít hangosnak és illetlennek. Az olaszok és a spanyolok általában sokkal hangosabbak, mint a németek vagy a hollandok, de vannak olyan országok, ahol a vonaton sem illik beszélgetni. Tájékozódj erről is!

Ölelés és tekintet

Ölelés, kézfogás, szemkontaktus – ami számodra természetes, a külföldieknek lehet, hogy kényelmetlen vagy udvariatlan. Ahogy megérkezel az országba , figyeld meg, hogyan beszélgetnek egymással emberek, milyen távolságot tartanak csevegés közben. Hol mosolyognak többet, hol kevesebbet, a szemedbe néznek-e beszéd közben vagy sem, és tartsd te is magadat ezekhez a szokásokhoz. Például a bólogatás, biccentés, fejrázás nem mindenhol bevett szokás, egyértelműen válaszolj igennel vagy nemmel gesztikuláció helyett!

Borravaló és alkudozás

Fotó: 123rf

Szinte minden országban más a szokás a borravaló tekintetében, és van, ahol még törvény is meghatározza, mennyit lehet adni a szolgáltatásért. És vannak országok, ahol kifejezetten sértőnek tartják, ha jattot adunk. Ha olyan helyre utazol, ahol nincs fellelhető infó erről, akkor a szállásadódat, a portást vagy taxisofőrt kérdezd meg a helyi szokásokról.

Bizonyos országokban kötelező alkudozni (a vásárlás része), van ahol ajánlott és csak a hangulat lesz jobb tőle, és sok európai országban pedig nem is értik, hogy mit akarsz, amikor alkudozni próbálsz. A piacozás az egyik legjobb turistaprogram, az utazás fontos része, de mielőtt az ország bazárába mész, mindenképp nézz utána, ott hogyan szokás alkudozni, mert az sem mindegy, milyen rituálé alapján zajlik az egész és hány százalékot faragsz le az eredeti árból.

Pontosság

Minden kultúrának megvannak a szavai az idő pontos vagy elvont kifejezésére, hogy valami mikor fog megtörténni, a spanyol nyelvűeknél a jól ismert mañana, ami jelent holnapot, meg a jövőben bármikor bekövetkező időpontot is. A briteknél az on time/in time (pontosan/időben) jelent teljesen mást. A lazább kultúrákban, déli országokban nem fontos a pontosság, nagyjából elég tartani magad a javasolt időponthoz, ám van ahol illik picivel előbb érkezni, hogy semmiképp ne késsünk el.

AMI MÉG ÉRDEKELHET