Víz alatti kerékpár-lerakat nyílt Amszterdamban

Naponta 200 ezer embert fordul meg a holland főváros legfőbb vonatállomásán, az új, modern bicikliparkolóknak gyalogosok és kerékpárosok, turisták és helyiek egyaránt örülnek.

Illusztráció: wUrck

Az amszterdami központi pályaudvarról kilépőket korábban egy óriási kerékpártároló látványa fogadta, amelyben több ezer bicikli állt hegyén-hátán. Mindez azonban lassan a múlté, a holland fővárosban ugyanis a vonatállomás környékéről elköltöztetik a sok helyet foglaló és nem túl esztétikus lerakatokat – méghozzá a víz alá.

Illusztráció: wUrck

Hollandiában nemcsak a kerékpárosokra, de a gyalogosokra is odafigyelnek, a legújabb amszterdami fejlesztésnek pedig a helyiek és a turisták is örülnek majd. A központi pályaudvar környékén lévő biciklitárolókat ugyanis megszüntetik, a felszabadított helyet pedig a gyalog közlekedők kapják meg. A nagy számú kerékpárosnak sem kell búslakodnia, január 25-én ugyanis hivatalosan is átadták a pályaudvar első új kerékpár-lerakatát, amelyben összesen 7000 kétkerekűnek jut hely – mindez a víz alatt. A jövő hónapban pedig egy újabb nyílik, amelyben 4000 bicikliállomás lesz.

Illusztráció: wUrck

A rotterdami wUrck stúdió által megálmodott két tágas parkolót 9 méterrel a csatorna alatt építették ki, ennek köszönhetően a környék teljesen átalakult. A modern parkolóból mozgólépcső viszi fel az utasokat az állomásra. Hollandia 17,8 milliós lakosságára 23,4 millió kerékpár jut, a főváros 835 ezer lakosa két keréken teszi meg az útjainak 36%-át.

AMI MÉG ÉRDEKELHET