Hol érdemes a leginkább vonatozni Európában 2024-ben?

Felújított vonalak és vagonok várják az utasokat!

Fotó: Shutterstock

Európában eddig is rendkívül népszerű volt a vonatozás, és a fenntarthatóság érdekében egyre jobb ajánlatokkal ösztönzik az utasokat ezen közlekedési eszköz választására. Az alábbi járatok a kontinens legjobb vasútvonalai közé tartoznak.

​MÜNCHEN–BOLOGNA

A München–Bologna járat Európa egyik leghíresebb vasútvonalán, a legendás Brenner-hágó csodálatos tájain keresztül szállítja az utasokat. A hétórás utazás alighanem a kontinens legszebb útvonalát kínálja, előbb Tirol apró alpesi falvain, majd a Dolomitok meredek csúcsai között. A bolognai végállomás előtt pedig a vonat még a szerelmesek városában, Veronában is megáll. A szerelvény egyelőre még a megszokott EuroCity kocsikkal közlekedik, ám tavasztól korszerűsített Railjet vagonokra vált majd, háromosztályos ülőhelyekkel és étkezőkocsival.

​ZARAGOZA–CANFRANC

Zaragoza nem tartozik a turistamágnes spanyol városok közé, pedig a világhírű festőművész, Francisco Goya szülőföldje, olyan érdekes látnivalókkal, mint az Aljafería-palota, föld alatti római kori maradványok és egy origami múzeum. A pályaudvarról naponta kétszer indul regionális járat északra, amelynek végállomása az 1040 méteres magasságon fekvő Canfranc városa a spanyol–francia határnál. A sokáig népszerű átszálló-állomásnak számító Canfrancból 1970 óta, a helyi híd megrongálódása miatt nem lehet továbbmenni a francia Pau városába. Így évtizedekig csak túrázók keresték fel, ám tavaly a pályaudvar épületének felújítása mellett egy szálloda és egy gyógyfürdőt is felépítettek itt, egy kiváló pireneusi üdülőhelyet hozva létre.

Fotó: Barceló

​JONICA-VASÚTVONAL

Olaszország déli részének megismerésére tökéletes lehetőséget biztosít a Ferrovia Jonica hét órás, partmenti vonatozását. A Taranto és Reggio di Calabria közötti 472 kilométeres vasútvonal szinte mindvégig a Jón-tenger partján halad, és mivel nem a legnépszerűbb itáliai úticélokat köti össze, nem kell turisták tömegére számítanunk a kocsikban.

Illusztráció: YouTube

​PÁRIZS–BERLIN NIGHTJET

A 2024 őszén elinduló, hetente háromszor közlekedő, az osztrák ÖBB-által indított járat két rendkívül népszerű úticélt köt össze. Ráadásul ez az egyetlen közvetlen vonat a két világváros között, szintén éjszakai elődjét a koronavírus-járvány miatt állították le, és nappal sincs közvetlen Párizs–Berlin összeköttetés. A vonat Mannheimben csatlakozik a brüsszeli járatokhoz, amellyel az utasok – az Eurostarton keresztül – egy alternatív útvonalhoz is jutnak Nagy-Britannia irányába egy csatlakozási lehetőséget kínál az Egyesült Királyságba.

AMI MÉG ÉRDEKELHET