Különleges látvány, ahogy árad a vörösáfonya

A vörösáfonya-szüret kihagyhatatlan őszi látványosság Észak-Amerikában.

Fotó: Getty Images

Az Egyesült Államokban és Kanadában ugyanakkora felhajtás övezi a piros bogyós gyümölcs betakarítását, mint nálunk a szüretet: számos hagyomány és ünnep kapcsolódik a látványos eseményhez.


A kemény piros gyümölcsöt vagy hígítva (100%-osan savanyú és savas), esetleg salátába keverve fogyasztják, de az esetek nagy részében feldolgozva kerül a tányérokra szósz, lekvár, sütemény, hústöltelék, vagy savanyúság formájában.

A betakarítás pedig igazi látványosság! Az áfonyaszüret ugyanis egyet jelent a végtelen piros áradattal az amúgy is színes őszi tájban. A leszedett gyümölcsöt természetes vagy mesterséges tavakba öntik, ott egy ideig áztatják, majd a víz felszínéről leszűrik és leválogatják. A látványosság rengeteg embert vonz: Kanadában és az Egyesült Államok északi részén Cranberry Tourokat, vagyis vörösáfonya-túrákat szerveznek, a turista-szüretelők ilyenkor vízálló overálba öltözve maguk szűrik az ottani háztartások alapélelmiszerének számító gyümölcsöt.

Fotó: Instagram

Miért jó a vörösáfonya?

  • Értékes ásványi anyagokat tartalmaz: kálcium-, magnézium-, kálium-, nátrium-, vas-, cink- és mangán-, illetve foszforforrás.
  • Gazdag A-, B-, C-, és E-vitaminban.
  • Flavonoid-tartalma (antioxidáns) miatt erősíti az érfalakat, így csökkentve az érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét.Baktériumölő hatásáról is ismert.
  • Immunerősítő és gyulladáscsökkentő.

Fotógaléria

Fotó: Getty Images



Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


Látványos videó a szüretről és „áfonyasízésről"

youtu.be

Winch Sessions - Back to the Cranberry Bog - Wakeskating - Episode 9
AMI MÉG ÉRDEKELHET