Ce efecte pot avea erupțiile vulcanice din Islanda?

Oameni de ştiinţă avertizează că erupţiile pot continua timp de decenii.

Foto: Shutterstock


Erupțiile vulcanice din Islanda au fost mediatizate în ultima vreme. Pe cât sunt de spectaculoase, pe atât sunt de periculoase pentru oamenii care trăiesc acolo și pot paraliza chiar și transportul aerian în Europa. Deci, contează la ce ne putem aștepta în viitor...

Ultima serie de erupţii vulcanice din Islanda poate dura timp de mai multe decenii sau chiar secole, conform unui studiu publicat în jurnalul Terra Nova. Actuala serie de erupţii a început în 2021 în peninsula Reykjanes, din sud-vestul insulei, la doar 55 de kilometri sud-vest de capitala Reykjavik. O mare parte a populaţiei acestei insule din Atlanticul de Nord trăieşte în regiunea afectată de erupţii. În aceeaşi zonă se află şi singurul aeroport internaţional din Islanda, precum şi câteva centrale geotermale care asigură apa caldă şi energia electrică pentru locuitori.

Foto: Shutterstock

Islanda este localizată la graniţa dintre placa tectonică nord-americană şi cea euroasiatică. În aceste condiţii erupţiile vulcanice sunt relativ frecvente. Erupţiile vulcanilor aflaţi mai spre centrul insulei durează de obicei doar câteva zile sau săptămâni, în schimb, erupţiile de fisură pot dura mult mai mult.

Din luna decembrie a anului trecut şi până în prezent s-au manifestat cinci erupţii vulcanice majore.

Lava s-a scurs din fisurile alungite apărute în pământ, fenomen cunoscut drept erupţie de fisură. Unele locuinţe au fost distruse de lavă. Oamenii de ştiinţă au analizat datele seismice din ultimii 3 ani şi au comparat proprietăţile chimice şi fizice ale lavei din diferite locaţii pentru a determina dacă respectiva lavă provine din aceeaşi cameră subterană de magmă.

Foto: Pixabay

Ei au ajuns la concluzia că această lavă provine din magmă cu proprietăţi petrografice similare. Acest lucru sugerează existenţa unui sistem subteran de acumulare a magmei coerent. Analizând şi datele seismografice, cercetătorii sunt de părere că este vorba de o mare acumulare de magmă la o adâncime de aproximativ 9 - 11 kilometri, care se întinde pe o lungime de 10 kilometri şi s-a format între anii 2002 şi 2020. Echipa de cercetători a ajuns la concluzia că seria recentă de erupţii poate reprezenta începutul unui episod vulcanic mai extins, dar nu pot preconiza cât de mult va dura acest episod.

AMI MÉG ÉRDEKELHET