Week-end prelungit la Londra – tot ce trebuie văzut

Cu cei 9 milioane de locuitori ai săi, chiar dacă nu e cea mai mare, Londra constituie cu siguranţă una dintre cele mai influente metropole ale lumii.

Foto: Unsplash

Când spui Londra, spui ploaie, ceaiul de la ora cinci, autobuze etajate şi multe alte detalii care dau culoare acestui oraş cu adevărat unic. Capitala Angliei e cunoscută, însă, şi pentru multiculturalismul ei, aici locuind oameni de toate rasele, etniile şi religiile, tot acest creuzet făcând din Londra unul dintre cele mai cosmopolite oraşe ale Europei.

Buckingham, Westminster, Tower

Foto: Unsplash


Ca orice oraş cu un trecut glorios, şi Londra dispune de o serie de atracţii turistice, clădiri şi simboluri ale trecutului, prezentului şi viitorului care se completează armonios. Cel mai cunoscut este probabil Palatul Buckingham, una dintre cele mai vizitate clădiri din lume. Construit în 1703, palatul funcţiona iniţial ca primărie, însă din 1837 este reşedinţa oficială a Casei Regale. Regina Elisabeta a II-a Angliei locuieşte aici în continuare. La fel de celebru este şi Palatul Westminster, cu vedere spre Tamisa, în cele 1.200 de săli ale sale funcţionând Parlamentul Angliei. Clădirea a fost reconstruită în 1864, după un incendiu uriaş. Anexă a acestei clădiri este nu mai puţin cunoscutul Big Ben, unul dintre principalele simboluri ale Londrei.

Foto: Unsplash

În apropierea Parlamentului se află Abaţia Westminster, ridicată în 1245 de Henric al III-lea. Abaţia este o capodoperă a arhitecturii gotice engleze, fiind locul tradiţional de încoronare, căsătorie şi înmormântare al membrilor familiei regale. De câteva secole încoace, însă, aici sunt înmormântaţi, şi alţi nobili, artişti sau oameni de ştiinţă. De exemplu, aici îşi au locul de veci, printre alţii, Isaac Newton, Shakespeare, Milton, Faraday, Lord Kelvin, Dickens, Händel şi Ernest Rutherford. Abaţia Westminster face parte, alături de Big Ben şi Parlament, din Patrimoniul UNESCO.

Foto: Unsplash

Tower Bridge


Celelalte două atracţii turistice renumite sunt Turnul Londrei, situat pe malul Tamisei, care, de-a lungul timpului, a fost închisoare, fortăreaţă, castel, depozit de arme, dar chiar şi grădină zoologică. Începând cu anul 1303, aici sunt păstrate bijuteriile Coroanei. Ele pot fi admirate alături de colecţia regală de arme. În imediata apropiere a zidurilor Turnului din Londra se află Tower Bridge, podul mobil peste Tamisa construit în stil victorian între anii 1886-1894.

Oraşul modern

Foto: Unsplash

London Eye

London Eye sau Caruselul Millennium a fost construit în 1999, cu ocazia trecerii în noul mileniu, fiind deschis pentru public în luna martie a anului 2000. London Eye are 135 de metri înălţime şi până în luna mai a anului 2006 a fost cel mai înalt carusel din lume. Din cele 32 de capsule de sticlă plasate pe carusel, se deschide o panoramă unică a oraşului, când vremea e frumoasă cei curajoşi putând admira priveliştea până la o distanţă de 30–40 de km.

Foto: Pexels

Dar dacă în locul înălţimilor ameţitoare preferaţi o plimbare, cel mai potrivit loc este Hyde Park, care găzduieşte numeroase evenimente. Printre alţii, aici au concertat trupe legendare precum Rolling Stones, Pink Floyd, Queen sau chitaristul Eric Clapton. Una dintre cele mai cunoscute părţi ale Hyde Park este aşa-numitul "Colţ al Vorbitorului" (Speaker's Corner), un loc în care oricine poate vorbi în public despre orice.

Loc ideal pentru shopping

Foto: Unsplash

Dacă în locul monumentelor istorice preferaţi să aruncaţi un ochi prin magazine, Londra vă oferă multiple posibilităţi. Una dintre străzile cunoscute pentru shopping este Oxford Street, pe care merită să vă plimbaţi măcar de dragul vitrinelor, chiar dacă nu vreţi să cumpăraţi nimic. Pe lângă reprezentanţele branduri faimoase din lume, aici se află şi prestigioasele magazine Debenhams, John Lewis şi Selfridges, ultimul dintre ele cu o parfumerie impresionantă.

Dar dacă visaţi la ceva cu totul deosebit, vizitaţi magazinul Harrods, cel mai renumit centru comercial de lux al Londrei, un spaţiu care redă parfumul de odinioară al metropolei. În cele 330 de magazine amenajate pe circa 92.000 de mp, pe lângă abundenţa produselor de lux, vă stau la dispoziţie şi alte servicii: bănci, saloane de înfrumuseţare a casei, croitorii şi peste 20 de restaurante, de la pub-uri la bucătăriile cele mai sofisticate.

Foto: Unsplash

Portobello Road

Un alt loc pe care nu trebuie să îl evitaţi este Portobello Market, una dintre cele mai cunoscute pieţe stradale din lume. Deşi e renumită în special pentru oferta variată şi antichităţile sale valoroase, veţi găsi aici şi haine second hand, ceasuri, bijuterii şi multe altele. Piaţa este cea mai vizitată sâmbătă, când aici îşi scot la vânzare antichităţile nu mai puţin de 1.500 de negustori. Covent Garden este una dintre principalele instituţii culturale ale Londrei: în afară de magazine, atrage prin curiozităţile sale arhitecturale, prin monumente, restaurante, muzicanţi, performeri de stradă, târgoveţi şi, nu în ultimul rând, prin excelentele sale puburi. În mijlocul acestei zone se află Covent Garden Piazza, de unde puteţi ajunge uşor la Muzeul Transportului şi la Royal Opera House.

AMI MÉG ÉRDEKELHET