Zanzibár, a látványos trópusi paradicsom – fotógaléria

Nehéz megmondani, hogy mikor érdemes Zanzibárra utazni, hiszen egész évben 30 fok van – tehát bármikorra is szervezzük a vakációt, jól fogunk járni!

Legutóbb Afrika egyik legszebb szigetállamát, Mauritiust mutattuk be, de Zanzibár szintén megér egy hosszabb, több hetes nyaralást!

Az egymillió lakosú Zanzibár két szigetből áll: Ungujából – itt található a főváros, Zanzibár város –, és Pembából. Ha Zanzibár városban járunk, akkor érdemes az óvárost (angol nevén Stone Town) megnézni, hiszen nem véletlenül az UNESCO Világörökség része. A városban jól érezhető, hogy az ország sokáig brit gyarmat volt, csak 1963. december 19-én lett független állam, de nem maradt sokáig így, hiszen januárban elűzték a szultánt, és Zanzibár Tanzánia része lett, önálló közigazgatással.

Zanzibár híres arról, hogy gyönyörű strandjai vannak, szinte lehetetlen a legjobbakat ajánlani, mert kivétel nélkül mindegyik top kategóriás – egyszóval nem tudunk mellélőni, bármerre is indulunk a strandfelszereléssel. A két sziget nyugati oldalán fűszerültetvények és rizsföldek vannak, egyes fűszerekből ez a 2 sziget látja szinte az egész világot. Ezeket a növényeket nemcsak ételízesítőnek adják el, rengeteg gyógyszer alapanyagot és illóolajokat is előállítanak az ott termett gyógynövényekből. Olyan egzotikus fűszereket termesztenek Zanzibáron, mint a fekete bors, a szegfűszeg, a kardamom, a fahéj, a vanília, a szerecsendió, a citromfű vagy a gyömbér.

Fotó: Shutterstock

Friss szerecsendió

Zanzibáron egészen biztosan nagyon jókat fogunk enni, a zanzibári konyhát arab, perzsa és európai hatások is érték: nagyon változatos, ízletes, sok zöldséget, gyümölcsöt és halfélét esznek általában rizzsel, és ne lepődjünk meg, hogy szinte mindenben van kókusz.

Ha szeretsz búvárkodni, akkor jó helyen vagy Zanzibáron, amely a világ azon kevés helyének egyike, ahol nagyon figyelnek az óceán élővilágára, óvják a tengeri élőlényeket, védik a korallzátonyokat. Létrehoztak egy Korall park nevű búvárparadicsomot, ahol megsimerhetjük a szigetet körülvevő korallzátony egyedi élővilágát. Ebben a kicsi zátonyban megtalálható a kemény korallok több mint 90%-a és összesen 370 halfaj él benne.

Ha programokra vágyunk, akkor a búvárkodást semmiképp ne hagyjuk ki, de lehet menni még:

  • katamaránozni,
  • városnézésre,
  • fűszerültetvény-túrára,
  • úszhatunk teknősökkel,
  • elmehetünk Nokupendára, egy homokszigetre, ahol csak apálykor lehet strandolni, dagály idején elmerül a víz alá,
  • ellátogathatunk az egykori Börtönszigetre,
  • megnézhetjük a Freddie Mercury Múzeumot (Mercury House), ott született 1946-ban a rockénekes Farrokh Bulsara néven.

Fotógaléria

Fotó: Shutterstock

Nokupenda, ahol csak apály idején lehet strandolni


Fotó: Shutterstock

Freddie Mercury családjának egykori háza helyén ma múzeum áll



Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock

Emlékmű az egykori rabszolgapiac helyén, Zanzibár városban


Fotó: Shutterstock

Az egykori Börtönsziget, ahol ma teknősökkel úszhatunk


Fotó: Shutterstock

Korall park


Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock

A jellegzetes pálmafás part


Fotó: Shutterstock

Helyi ételek a Stone Town piacán


AMI MÉG ÉRDEKELHET