De ce au fost aduși 14 zimbri din Germania şi Suedia în Munţii Ţarcu?

Foto: Shutterstock


Un număr de 14 zimbri au fost aduşi din Germania şi Suedia în Munţii Ţarcu, în cadrul programului "LIFE with Bison", derulat de organizaţia Rewilding România în parteneriat cu WWF-România (Fondul pentru Natură), marcând astfel împlinirea a 10 ani de la debutul acţiunii de repopulare a zonei cu aceste animale sălbatice.

Cei 14 zimbri au fost translocaţi în România prin două transporturi: unul din Germania, cu 10 zimbri venind de la centrele Kiel, Sababurg, Wielburg şi Donaumoos, şi unul din Suedia, cu 4 zimbri de la centrul Avesta. Cele două operaţiuni au fost asigurate de Hunland, companie specializată în transport de animale, şi au inclus opriri regulate pentru a asigura bunăstarea animalelor, informează Agerpres.

Foto: Shutterstock

România are, în prezent, aproximativ 300 de zimbri aflaţi în libertate, dispersaţi în Munţii Ţarcu, Parcul Vânători-Neamţ şi Munţii Făgăraş. Lansat la sfârşitul lunii martie, proiectul "LIFE with Bison" este cofinanţat de Uniunea Europeană şi îşi propune să crească populaţia de zimbri din Munţii Ţarcu la peste 250 de exemplare, în următorii cinci ani. "LIFE with Bison" face parte dintr-o iniţiativă mai amplă de a asigura diversitatea genetică şi sustenabilitatea populaţiei de zimbri din România.

Foto: Pixabay

Zimbrii nou translocaţi se află în prezent într-o zonă special amenajată, unde urmează să fie monitorizaţi de către rangeri şi medicul veterinar, pentru a li se asigura o tranziţie lină la noul mediu. După 21 de zile, animalele se vor alătura populaţiei existente de zimbri liberi din Munţii Ţarcu şi vor contribui la sporirea diversităţii genetice de acolo. Zimbrii sunt esenţiali nu doar pentru ecosistem, ci şi pentru dezvoltarea socio-economică a regiunii. Rewilding România îşi propune să restaureze procesele naturale, dar şi să crească potenţialul de turism şi să îmbunătăţească nivelul de trai al comunităţilor locale.

AMI MÉG ÉRDEKELHET