Zugspitze: minden szempontból Németország csúcsa

Németország legmagasabb hegycsúcsa (2962 méter) mindig is kiemelt turisztikai célpont volt, ahonnan tiszta időben akár öt országot is beláthatunk.

Fotó: Shutterstock


A Keleti-Alpokhoz tartozó Wetterstein-hegységben, a német-osztrák határon található Zugspitze kilátásban verhetetlennek számít. Nem sok olyan van ugyanis a világon, ahonnan egyszerre több mint 400 hegycsúcsot foghat be a tekintetünk, és mivel ezek mind alacsonyabbak nála, egyidőben csodálhatjuk meg Ausztria, Liechtenstein Németország, Olaszország és Svájc lenyűgöző alpesi tájait. Ráadásul a Zugspitze lábánál fekszik a síparadicsomok mintaképének tekinthető Garmisch-Partenkirchen.

HOSSZÚ GYALOGLÁS VAGY GYORS FELVONÓ

Fotó: Shutterstock

A Zugspitze amúgy is kiemelkedő népszerűségét jelentősen megnöveli, hogy nagyon könnyen megközelíthető: gyalogosan, felvonóval, de még fogaskerekű vonattal is. Az igazi hegymászók persze a gyaloglást választják, ami 8-10 órás utat jelent, Garmisch-Partenkirchenből kiindulva, a Partnachklamm-szurdokon keresztül. Pihenésre viszont van lehetőség, az út mentén ugyanis több menedékház (németül hütte) is található.

Fotó: Shutterstock

Drótkötélpályás felvonóval viszont alig tíz perc alatt, két irányból is feljuthatunk a Zugspitzére: német oldalon a Grainauból induló Eibseeseilbahn, míg az osztrák részen az Ehrwaldból induló Tiroler Zugspitzbahn repíti fel a turistákat. A Bayerische Zugspitzbahn fogaskerekű vasút is egyedülálló élményt kínál, a 20 kilométeres, kanyarogós pálya a környék legjobb síterepeit köti össze, mielőtt felér 2588 méter magasságra, a csúcs alatti fennsíkra.

KÉT VÁROSBÓL LETT EGY SÍPARADICSOM

Fotó: Shutterstock

Garmisch-Partenkirchen

A hegy lábánál fekvő Garmisch-Partenkirchen kiváló infrastruktúrával rendelkező, vérbeli síparadicsom, amelynek fél éven át nyitva tartó pályái közül minden korosztály és tudásszint kiválaszthatja a hozzá illőt. Hírnevét az 1936-ban itt rendezett Téli Olimpiai Játékoknak köszönheti, egy évvel korábban éppen emiatt egyesítették – Hitler pancsára – a két települést, Garmischt és Partenkirchent. A csodálatos természeti környezet mellé a 27 ezer lakosú város történelmi emlékekkel, kulturális fesztiválokkal és a kiváló bajor konyhával várja látogatóit. Nemcsak télen érdemes felkeresni, hiszen prémium kategóriás klimatikus fürdőhely is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET