10 clădiri spectaculoase care merită vizitate

Planuri uimitoare, soluții surprinzătoare și realizare neobișnuită – lumea este plină de clădiri unice.

guggenheim muzeum bilbao spania
Foto: Unsplash


1. Casa Milá, Barcelona

Ar fi dificil să rezumăm în câteva rânduri arhitectura lui Gaudí... Din creațiile sale radiază armonia neregulată, farmecul asimetriei care se datorează formelor surprinzătoare și decorului unic. Dacă trecem prin Barcelona, atunci să nu ratăm vizitarea - din afară și în interior - a clădirii Casa Milá, și dacă este posibil, să urcăm și pe acoperiș. Zonele ce pot fi vizitate au fost lăsate toate la fel cum erau utilizate de familia Milá la acea vreme. Desigur, dacă vine vorba de Gaudí, atunci la Barcelona merită să mergem și în parcul Güell, la biserica Sagrada Família și la Casa Battló.

2. Muzeul Guggenheim, Bilbao

Foto: Unsplash

Muzeul Guggenheim din Bilbao a devenit simbolul orașului. Expozițiile care prezintă operele artiștilor moderni și contemporani sunt găzduite de o clădire care, la rândul ei, este o operă de artă. Muzeul special se găsește pe malul râului Nervión, clădirea fiind proiectată de Frank Gahry și inaugurată în 1997.

 3. Muzeul Artelor Moderne, Viena

Foto: Wikimedia

Muzeul artelor moderne austrice din Viena este numit și MUMOK. În cadrul instalației „House Attack", pe clădire a fost ridicată o altă casă, cu capul în jos – arată ca și cum orașul ar fi bombardat cu case...

4. Biblioteca Națională Belarusă, Minsk

Foto: Instagram

Mândria națională a Belarusului a fost predată în 2006 în capitala Minsk, cu ocazia aniversării a 300 de ani a bibliotecii originale Romanov. La construcția care a durat patru ani au participat 5.000 de oameni.

5. Clădirea coș, Ohio

Foto: Instagram

Fiind cel mai de succes produs al firmei, sediul companiei Longaberger din Ohio are forma unui coș de cumpărături. Pe acoperișul clădirii unice se găsește o cupolă de sticlă, care asigură multă lumină spațiilor interioare.

6. Teatrul Național, Beijing

Foto: Getty Images

Clădirea modernă inaugurată în 2007, numită și „oul uriaș", este înconjurată de un lac artificial. Teatrul a fost proiectat de arhitectul francez Paul Andreu: pe lângă sala de operă cu 2.398 locuri și sala de concerte cu 2.019 scaune, în clădire funcționează și un teatru pentru 1.035 de spectatori, precum și o sală mai mică, multifuncțională.

7. Kunsthaus, Graz

Foto: Wikimedia

Uimitoarea clădire a muzeului de artă contemporană din Graz, Kunsthaus, a fost inaugurată în 2003, și pe cât de unic este aspectul exterior, la fel de speciale sunt și expozițiile sale moderne. Sub suprafața de sticlă luminoasă au fost instalate 1.000 de tuburi fluorescente cu energie solară, care în întuneric emit diferite tipare.

Viitorul: clădirile speciale ale următorului deceniu

1. Muzeul Național Zayed, Emiratele Arabe Unite

Fotó: Instagarm


În Abu-Dhabi, pe insula Saadiyat se deschide primul muzeu care prezintă istoria, cultura, și transformarea socială-economică a țării.

2. Cybertecture Egg, India

Foto: Instagram


Clădirea cu 13 etaje din Mumbai a fost proiectată de către James Law și Ove Arup, fiind o clădire de birouri de 33 mii de metri pătrați concepută cu tehnologie ecologică: pentru funcționarea ei va fi folosită numai energie regenerabilă, eoliană și solară. Se dorește formarea unui ecosistem autosustenabil atât în clădire, cât și în jurul acesteia.

3. Dynamic Tower, Emiratele Arabe Unite

Foto: Instagram


Zgârie-norul înalt de 420 metri, cu 80 de etaje, a fost proiectat de către David Fisher și va fi prima clădire în care fiecare etaj se poate roti separat în jurul unui centru puternic, fix, de beton. Ca urmare, clădirea ar arăta întotdeauna diferit, iar cei care trăiesc și lucrează înăuntru vor putea alege panorama care le place.

Modul de funcţionare a clădirii Dynamic Tower:

youtu.be

The World's First Rotating Skyscraper | NextWorld
AMI MÉG ÉRDEKELHET