Mi az 10 dolog, amit mindig ellenőrizzünk a hotelszobánkban?

Mire figyeljünk, amikor lefoglaljuk, illetve átveszük a szállásunkat.

Fotó: Unsplash


1. Nem mindegy, hol van

Ha városnézés az utazásod célja, akkor egyszerűbb olyan szállodát választani, ami forgalmas, jó közlekedéssel ellátott helyen van, ahonnan könnyen megközelíthetőek a látványosságok – ez azzal járhat, hogy zajosabb a környék, tehát vagy megbékélsz ezzel, vagy minél magasabban lévő szobát kérsz. Ha a pihenés van a fókuszban, akkor inkább a belváros nyüzsgésétől távoli hotelt válassz.

2. Fő a biztonság

Ami a környéket illeti, a biztonság még fontosabb, mint a kényelem. Minden idegen város megismerésére a legjobb módszer, ha sokat sétálunk, gyalogosan közlekedünk – ezzel magunkba szívhatjuk a helyi kultúrát, szokásokat, a jellegzetes ételek illatát, rengeteg benyomást gyűjthetünk, de ha nem érezzük magunkat biztonságban, ez az élmény kimarad.

3. Mobilos becsekkolás

Fotó: Getty Images

A járványhelyzet miatt rengeteg új szabályt vezettek be a vendéglátásban, az egyik legfontosabb változtatás, hogy minél kevesebb emberi érintkezéssel tudjunk utazni vagy elfoglalni a szállásunkat. A fertőzésveszély miatt olyan hotelt válasszunk, ahol van lehetőség mobil applikációs be- és kicsekkolásra!

4. Takarítási protokoll

A tisztítás, takarítás, fertőtlenítés a vírushelyzet miatt még fontosabbá vált, mint eddig valaha. Miket kell figyelni? A közös helyiségeket folyamatosan takarítják-e: ilyen a lift, az ajtók, kapaszkodók, korlátok, étkező- és kávézó asztalok, pultok, székek. A szobádban is nézz körbe, hogy nincs-e sehol pormacska, hajszál, kéznyomok – ha ilyet találsz, akkor nem volt alapos a takarítás.

5. Egy kis fertőtlenítés

Az új higiéniai protokollok szerint minden nap kell fertőtlenítenie a takarítónak a távkapcsolókat, villanykapcsolókat, kilincseket, csapokat, kapcsológombokat. Ha úgy érzed, ez nem valósul meg a szobádban, akkor kérj extra takarítást és külön térj ki ezekre a tárgyakra is. Sőt, ha bizalmatlan vagy, akkor vegyél fertőtlenítő kendőt és te magad is törölgesd át ezeket a felületeket. Egy morzsás távirányító mindig gyanús!

6. A szőnyeg mindent elárul

Fotó: Getty Images

Szuper érzés a puha padlószőnyegre lépni, amikor kikelünk az ágyból, de jobb, ha tudod, hogy a szőnyegeket csak ritkán mossák át samponos fertőtlenítővel. Bár naponta porszívózzák, a szálakban rengeteg kórokzó bújik meg. Ha fontos a tisztaság, akkor olyan szállodát válassz, ahol fapadló, kő vagy csempe burkolat van a padlón, mert azokat minden nap lehet felmosással fertőtleníteni.

7. Penészriadó

A hotelszoba karbantartásáról és tisztaságáról semmi sem árulkodik jobban, mint a zuhanyzó szigetelése: ha a fürdőszobában penészt látsz, akkor kérj másik szobát, főleg, ha allergiás vagy asztmás vagy.

8. Bogárbaj

Ágyi poloskák a legjobb szállodákban is előfordulnak. Úgy tudod letesztelni, hogy vannak-e nem kívánt élősködők a matracban, hogy felemeled a matracot és az alsó sarkát megkaparod egy műanyag kártyával – ha vannak poloskák, erre előbújnak.

9. Csapvíz helyett palackozott víz

A világ legtöbb táján szokás, hogy ingyenesen elérhető a szobában a palackozott víz, általában több üvegegl is tesznek az asztalra, polcra. Még Amerikába sem mindenhol biztonságos a csapvíz, nem is beszélve Ázsia, Afrika és Dél-Amerika nagy részéről. Ha nincs a szobában ingyen víz, akkor tedd szóvá.

10. Minden működik?

Alapvető lenne, hogy a szobában minden működjön, de inkább győződj meg róla rögtön: ahogy megérkezel, ellenőrizd, hogy megy-e a légkondicionáló vagy szellőztető rendszer, jó-e a tévé vagy bármilyen kütyü, a hűtőszekrény hűt-e vagy megy-e a hajszárító. Ha valami nem működik, jelezd és kérj cserét!

AMI MÉG ÉRDEKELHET