Mercedes-Benz GLA: gyere ki a hegyoldalba!

Mercedes-Benz GLA 220D 4MATIC STYLE - részletes bemutató

Fotó: Daimler AG

A Mercedes-Benz GLA első generációja inkább városi kompaktmodell volt, mintsem valódi crossover. Az új széria megállja helyét kirándulóautóként is?

A csapott hátú modellek praktikuma és a SUV-ok sokoldalú használhatósága – papíron ezt kell nyújtania egy kompakt crossovernek. A világszerte eladott több mint egymillió példánnyal a Mercedes-Benz GLA 2014-ben bemutatott első generációja kétségkívül sikeresnek bizonyult. Városi crossoverként hirdette magát, de az A-osztály kicsit megemelt és átrajzolt verziójaként a két jelzőből inkább csak az elsőt vette komolyan. A mai piacon ez már kevés, amit a német gyártó is érzett – a második széria jóval kiforrottabb konstrukció.

Rövidebb, tágasabb

A GLA jól mutat városban, de az erdei utakon sem tűnik nevetségesnek. A prémium kompakt crossoverek célközönségét alkotók – aktív életmódot folytató, általában gyerek nélküli párok és szinglik – értékelni fogják a terepjárósabb, merészebb formatervet, amit a nagyobb, akár 20 colos kerekek is hangsúlyoznak.

Bár az új széria 14 mm-rel rövidebb, mint az elődje, viszont szélesebb (+30 mm) és jóval magasabb (+104 mm), továbbá hosszabb a tengelytávja (+30 mm). A belső tér így érezhetően tágasabb és a tervezőknek a poggyászteret is sikerült növelniük, a 435 liter elégségesnek tűnik akár egy baráti társaság túrázásához is.

Sci-fi hangulatban

Fotó: Daimler AG

A formaterv hangsúlyeltolódásai miatt már ránézésre is érződik, hogy az új GLA közelebbi rokonságban áll a márka SUV-jaival (GLC vagy GLE), mint a kompakt modelljeivel (A-osztály és B-osztály). Legalábbis megjelenésben és használati értékben, mert a technológia nagy része továbbra is az utóbbiakkal közös. Erről az ismerős műszerfal is árulkodik, az üléspozíció viszont 140 mm-rel magasabb, mint az A-osztályban, a jobb kilátás pedig ugyanannyira előny egy hegyi kaptatón, mint az addig vezető országúton is. A letisztult, otthonos belső dizájn sötétben alapvető átalakuláson megy keresztül, köszönhetően a sci-fi jellegű hangulatvilágításnak.

A két kijelzőből álló, „széles vásznú", digitális műszerfal grafikája és felbontása is kitűnő – alapáron 7 colos képátlójú, a 10,25 colos kivitel opcionális. A volán mögötti képernyő testre szabható, a középkonzol feletti kijelző laptop módjára, könnyen kezelhető egy érintőpadról is. Az új, multifunkcionális kormány bőrbevonata kellemesen simul a tenyérbe, a 8 fokozatú automata sebességváltó manuálisan is használható a volán mögötti váltókapcsolókkal.

Az MBUX multimédia-rendszer mellett a Style szinthez többek között LED High Performance fényszóró, alumínium tetősín, EASY-PACK elektromos csomagtérajtó, Thermatic klímarendszer, tolatókamera és aktív sávtartó rendszer tartozik.

Városi túrázó

A GLA elsőrendű játéktere a város, többnyire itt kell helytállnia. A 2,0 literes dízelmotor erősebb változatának 190 LE teljesítménye azonban országúton és autópályán is több mint elégséges. A tekintélyes, 400 Nm maximális forgatónyomaték már nagyon alacsony (1600-2600 közötti) fordulatszámon rendelkezésre áll, kizárva bármilyen gyorsulási és „erőnléti" problémát.

Már az indulásnál érződik, hogy szolid, jól összerakott autóval van dolgunk. A gyors irányváltásokat kitűnő tapadással és progresszív kormányzással semlegesíti – a könnyű kezelhetőség mindenképpen élvezetessé teszi a mindennapos használatot. A menetzaj alig szűrődik be a jól izolált utastérbe, a csendes működésből az alacsony fordulatszámokon kapcsoló váltó is kiveszi a részt. A váltó 8 fokozata segít a fogyasztás csökkentésében, de partner a dinamikus autózásban is. Kigyorsításkor szélsebesen lépked tovább a fokozatokon, így az autó bármilyen sebességnél rugalmas marad. A továbbfejlesztett MFA-platform megfelelő torziós merevséget biztosít, a felfüggesztés pedig nagyon jól ötvözi a komfortot és a feszességet; ebben a nagyobb első és hátsó nyomtáv is szerepet játszik.

Az új GLA ugyan nem jut el a dzsungel mélyére vagy a sivatagi dűnékre, de nem is kell óvni attól, hogy letérjünk vele az aszfaltról.

Első-, hátsó-és összkerékhajtás

Fotó: Daimler AG

A széria off-road csomaggal kiegészített összkerékmeghajtás mellett a lejtmenetvezérlés, az ABS beavatkozását is szabályozó off-road üzemmód, a terepfunkcióval ellátott fényszórók és a decens, 17 mm-es hasmagasság is segít abban, hogy gond nélkül haladjunk vele murván, sárban vagy köves talajon.

A széria 4Matic összkerékhajtás természetesen országúton vagy szerpentinen is nagy segítség, hiszen helyzettől függően akár a teljes nyomatékot képes továbbítani az egyik tengelyhez. A széria menetprofilváltó Comfort vagy Eco üzemmódjában például a forgatónyomaték 80 százaléka hajtja az első és 20 a hátsó tengelyeket, míg Sport üzemmódban a rendszer a nyomaték 30 százalékát irányítja hátulra. Off-road módba kapcsolva egyenlő, 50/50 százalékos elosztás segíti a haladást a nehezebb talajon.

Az új GLA jóval sokoldalúbb jármű, mint elődje, nemcsak dinamikusabb, tágasabb és komfortosabb, de jobban használható – városban, országúton és terepen egyaránt. Mindezt prémiumkivitelben kínálja, az ennek megfelelő árképzéssel.

MERCEDES–BENZ GLA 220D 4MATIC STYLE

  • MOTOR: négyhengeres, 2,0 literes, turbódízel
  • MAX. TELJESÍTMÉNY: 190 LE
  • MAX. FORGATÓNYOMATÉK: 400 Nm
  • SEBESSÉGVÁLTÓ: 8 fokozatú automata
  • VÉGSEBESSÉG: 219 km/h
  • ÁTLAGFOGYASZTÁS: 5,7 l/100 km (WLTP)
  • MÉRETEK (h/sz/m): 4410/1834/1616 mm
  • CSOMAGTÉR: 435/1430 liter
  • ALAPÁR: 45 662 euró (TVA-val)

Fotógaléria

Fotó: Daimler AG


Fotó: Mercedes-Benz


Fotó: Mercedes-Benz


Fotó: Mercedes-Benz


Fotó: Mercedes-Benz


Fotó: Mercedes-Benz


Fotó: Mercedes-Benz


Fotó: Mercedes-Benz


Fotó: Mercedes-Benz


AMI MÉG ÉRDEKELHET