Top 4 Budapest környéki település, amit érdemes felkeresni

Kirándulóhelyek a magyar főváros körül, amelyek megérnek egy félnapos kiruccanást!

Fotó: Facebook

Visegrád, Veresegyház, Martonvásár, Pilisszentkereszt – még egy órányira sincsenek Budapesttől, de mégis, mintha egy egészen más világba csöppennénk. Ha a magyar főváros nyüzsgése után igazi relaxációra vágyunk, érdemes felkeresni ezeket a Budapest környéki településeket.

​Martonvásár 

Fotó: Facebook

Könnyen megközelíthető vonattal és autóval egyaránt, 32 km Budapesttől.

  • Az egykori Brunszvik-kastély ma a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának ad otthont, és itt található az Agroverzum látogatóközpont is. Ennek épületén keresztül közelíthető meg a Beethoven Emlékmúzeum és a Kastélypark is.
  • A martonvásári Óvodamúzeum az országban egyedülálló élményt nyújt, hiszen egészen 1828-tól bepillanthatunk a magyar kisdedóvó intézmények történetébe. Könyvekkel, tárgyakkal, fotókkal és játékokkal elevenítik meg a múltat, és a szemléltető- és foglalkoztató eszközökön keresztül mutatják be a kisgyermeknevelés fejlődését.

Veresegyház

Fotó: veresegyhaz.hu

Autóval nagyjából 30 perc alatt elérhető (Budapesttől 25 km), vonattal pedig kb. 45 percig tart az út a Nyugati Pályaudvarról.

  • Gyerekekkel egyértelműen a Veresegyházi Medveotthon a legérdekesebb program, amely Közép-Európa egyetlen medveotthona. Ugyanitt testközelből láthatunk oroszlánokat és farkasokat is. A park hétvégén és ünnepnapokon is várja a látogatókat, sőt egy 40 perces, ingyenes előadással egybekötött bemutatóra is be lehet csatlakozni, amely során jobban megismerhetjük a nagyragadozók életét, viselkedését.
  • A fő út melletti Termálfürdőben jelenleg egy nagy szabadtéri termálvizes pihenő medence várja a fürdőzőket. A víz hőfoka 36-38 Celsius fok, mélysége mindössze 80 cm.
  • Szinte a város közepén található a három tóból álló veresi tórendszer: a Pamut-tó, az Ivacsi-tó és az Öreg (Malom) tó. A Veresegyházi Tavak Tanösvényt érdemes végigjárni: az út a tavak körül vezet és 4,88 km hosszú.

Pilisszentkereszt 

Fotó: Wikimedia

A Budapest északi határától 26 km-re található

  • Igazi, vidéki gyöngyszem: túraútvonalakkal és történelmi értékekkel várja a turistákat, sőt a környék is megannyi kirándulólehetőséget tartogat.
  • A pilisszentkereszti ciszterci kolostorromok a község délnyugati részén találhatóak. Az apátságot III. Béla alapította, és a kolostort – egy időben az esztergomi székesegyházzal – egy kora Árpád-kori település mellé építették. A romok mellett fellelték az Árpád-házi királyok vadászházát is.
  • A főként szlovák ajkú község területén négy barlang is található: a Szent Özséb-barlang, a Pilis-barlang, a Szurdok-völgyi 2. számú víznyelő és a Szopláki-ördöglyuk. Ez utóbbi a község központjából, a zöld sáv jelzésű turistaútvonalat követve közelíthető meg, az út kb. 3 km. Bejáratát a turistatérképek Ördög-lyuk néven jelölik.

Visegrád

Fotó: Hotel Honti

43 kilométerre található Budapesttől, kb. 50 perces menetidővel kell számolni.

  • A fellegvárból tiszta időben az egész Dunakanyar a lábaink előtt hever, a benti tér pedig izgalmas kiállításnak ad otthont.
  • Magyarország legrégebbi bobpályáján már a 3 éven felüli gyerekek is csúszhatnak szülői kísérettel, és bár hihetetlen, de egész évben nyitva tart.
  • Az Apátkúti-völgy a Visegrádi-hegység egyik legszebb kirándulóhelye: a túra mindössze 3-4 órát vesz igénybe, és a 8,8 kilométeres táv alatt több helyen is megpihenhetünk.
  • A Visegrádi Pisztrángos Tavakban a saját ebédünket is kifoghatjuk, hiszen a horogra akadt halat a közeli Ördögmalom Erdei Étteremben kívánságunk szerint el is készítik.
AMI MÉG ÉRDEKELHET