5 bámulatos, mégis alig ismert francia kisváros

Franciaország a világhírű településein túl is számos gyöngyszemet kínál.

Öt kisvárost mutatunk be Bretagne-tól Champagne-on át Provence-ig és a Riviéráig – kulturális és kulináris élvezetekkel.

L’Isle sur la Sorgue

Fotó: Getty Images

Nemcsak Avignonnak, de a tőle mintegy 30 kilométerre, keletre fekvő kisvárosnak is megvan a maga középkori varázsa. A Sorgue folyó öt ágának közepén lévő szigetekre épült belváros olyan, mint egy kis szabadtéri múzeum. Tematikus útvonalon fedezhetjük fel a település híres vízimalmait, megtekinthetjük az elképesztő barokk templomot vagy egyszerűen csak élvezhetjük a reggeli kávét vagy az ebéd közben elfogyasztott pastist egy vízparti kávézóban. Vasárnap a bolhapiac napja, az alkudozás kötelező!

Troyes

Fotó: Getty Images

A kevésbé ismert középkori gyöngyszem, Troyes tele van gyönyörű faházakkal, keskeny macskaköves sikátorokkal és dicsőséges templomokkal. Champagne régió egykori központja tökéletes kiindulási pont lehet a környező szőlőültetvények és pincészetek felfedezéséhez. A városközponton átfolyó csatorna mentén kiváló éttermeket és kávézókat találunk, de szerte a városkában érdekes szobrokba, művészeti galériákba és múzeumokba botlunk – a Modern Művészeti Múzeum kiváló.

Menton

Fotó: Unsplash

Csendes, nyugodt hely, ahol bármikor nyaraláson érezhetjük magunkat. Egyszerű halászfalu volt a Francia Riviérán, mielőtt a 19. században ideérkező brit arisztokrácia hatalmas, tengerre néző paloták építésével üdülőhellyé alakította. De Menton régebbi épületei is figyelemreméltóak, mint például a Szent Mihály Arkangyal bazilika vagy a Szentáldozat-kápolna. A szecessziós gasztronómiai pavilon, Les Halles sztárja a rendkívül illatos helyi citrom, a környező utcák pedig street food-paradicsomok: tele vannak pichade-ot (paradicsompürés szardella) és barbajuan-t (ricottás pékáru) áruló utcai bódékkal.

Cahors

Fotó: Getty Images

A Lot folyó kanyarulatában elhelyezkedő települést mészkősziklák védik. A középkori épületek szemet gyönyörködtetőek, az impozáns Pont Valentré hídon át szőlőskertekbe vezető „titkos" nyomvonal húzódik. A szárazföldön vagy hajókiránduláson is felfedezhető Cahors fontos állomás a Santiago de Campostelába tartó zarándok-útvonalon.

Auray

Fotó: Unsplash

A Nantes-tól mintegy 100 kilométerre észak-nyugatra található Auray tökéletes bázis lehet Bretagne bámulatos déli partvidékének felfedezéséhez. A hétfői nap a legnyüzsgőbb, ilyenkor a főtér pultjai a helyi gazdák termékeitől roskadoznak. A településhez közel vadregényes partszakaszokat és strandokat találunk. A Saint-Goustan kikötője nappal festői, éjszaka pedig – amikor a lámpások fénye a régi híd közelében tükröződik a folyóban – már-már mesebeli.

AMI MÉG ÉRDEKELHET