Pentru cei curajoși – cele mai cool tiroliene din lume

Cele mai înfricoșătoare, mai rapide sau mai frumoase trasee cu tiroliene din lume.

Foto: Pixabay

După locurile din România, haideți să vedem câteva tiroliene absolut senzaţionale!

ICY STRAIT POINT – STATELE UNITE

Foto: Icy Strait Point

Icy Strait Point zipline, care începe din vârful Muntelui Hoonah este tiroliana cu cea mai mare diferență de nivel: 405 metri pe traseul de 1,5 kilometri. În plus, șase oameni se pot bucura de experiența asta în sincron, deoarece șase tiroliene coboară în vale în același timp. Totuși, să nu uităm să deschidem ochii în timpul alunecării, deoarece putem vedea și vârfurile Parcului Național Glacier Bay din depărtare.

Condițiile esențiale sunt: să aveți o greutate între 34 și 124 kg, să aveți peste 6 ani, să porniți la drum cu încălțăminte închisă în acea zi, dar și să tratați în prealabil cu un kinetoterapeut problemele de spate sau gât. Experiența nu este disponibilă femeilor însărcinate. Dar dacă îndeplinim criteriile, putem avea parte de o amintire minunată pe viață. Programul, inclusiv transferul cu autobuzul și plimbarea prin pădure, durează circa 1,5 ore.

  • Lungime: 1.624 m
  • Viteză medie: 96 km/h
  • Diferenţă de nivel: 405 m
  • Preţ: 169 USD

​ZIPLINE DOLINKA – SLOVENIA

Foto: Facebook

Sistemul de piste din valea râului Dolinka a fost construit în 2018, și nu numai că oferă relaxare fără griji, dar inspiră și prin istoria sa. În zonă se dorea realizarea unei construcții mari, care ar fi distrus natura, dar un grup de localnici ecologiști dedicați au reușit să salveze regiunea, pentru ca acum să poată asigura, drept zonă protejată, un viitor liniștit florei, faunei și oamenilor care locuiesc aici. Încurajată de acest succes, mica echipă locală entuziastă a creat o tiroliană în natură: un total de șapte linii traversează Dolinka, iar între trasee ne putem plimba în pădurea protejată. Deși împrejurimile încântă în sine prin frumusețea lor calmă, dacă nu ar fi de ajuns, de pe Zipline Dolinka putem admira cel mai înalt vârf din țară, Triglav, iar după această experiență merită să ne plimbăm în jurul lacului Bled. Copiii pot participa singuri de la vârsta de 12 ani, iar între 6 și 12 ani împreună cu un ghid.

  • Lungime: 4 km
  • Preţ: 69 EUR

Zip 2000 – AFRICA DE SUD

Foto: South African Tourism

ZIP 2000, deschisă în 2004, este decanul de vârstă al zipline-urilor, și totuși deține încă titlul de cea mai rapidă pistă. Pentru cei care ar dori să privească minunatul peisaj sud-african, avem o veste proastă: viteza medie a alunecării este de 120 km/h, cea maximă de 160 km/h, dar s-a măsurat deja și un record de 185 km/h. Toate acestea pentru o lungă perioadă de timp, astfel încât să avem timp să ne bucurăm de viteză.

Ochelarii de protecție sunt obligatorii!

Zborul deasupra vulcanului adormit se poate face și în perechi, ceea ce poate fi un bun prilej pentru o cerere în căsătorie, întrucât momentul va fi unul memorabil. Limita minimă de vârstă este de 12 ani, și cum statistica de siguranță a pistei este de 100% până acum, putem să ne lăsam liniștiți copiii să se bucure de experiență. Și dacă ar fi să căutăm scuze, ar fi în zadar: cel mai în vârstă client de până acum a fost o doamnă scoțiană de 84 de ani.

  • Lungime: 2 km
  • Viteză medie: 120 km/h
  • Preţ: 640 ranzi sud-africani (38 EUR)

CETINA CANYON ZIPLINE – CROAȚIA

Foto: Facebook

Râul Cetina se varsă în mare la Omiš, lângă Split, iar defileul pe care îl creează deasupra Omišului este o zonă de neratat. Cetina Canyon Zipline a fost construit chiar aici, deasupra ultimelor curbe albastre luminoase ale râului, la 150 de metri deasupra solului, lângă stânci. În total, opt tiroliene coboară din pădurea de deasupra defileului, cel mai lung traseu având 700 de metri lungime, și putem aluneca în total doi kilometri, chiar și în tandem.

Priveliștea ne taie respirația, dar nu numai din cauza frumuseții peisajului, ci și din cauza startului care crește adrenalina: o alunecare peste prăpastie, la o înălțime uimitoare – este un antrenament grozav pentru toți cei care suferă de agorafobie. Copiii pot participa la program de la vârsta de 7 ani, în tandem sau independent, conform deciziei ghidului.

  • Lungime: 2,1 km
  • Viteză medie: 65 km/h
  • Preţ: 400 kuna (53 EUR)

JAIS FLIGHT – EMIRATELE ARABE UNITE

Foto: Facebook

În lumea tirolienelor, deținerea titlului de cea mai lungă sau de cea mai rapidă este un succes de scurtă durată. Chiar și așa, cert este că Jais Flight va fi printre cele mai lungi pentru o vreme și va ataca și recordurile de viteză: în cea mai mare parte a călătoriei de trei minute, se coboară cu o viteză de 120-160 de km/h de pe vârful Jebel Jais, înalt de 1.680 de metri. După prima jumătate a traseului ajungem pe o platformă de sticlă suspendată unde putem face poze Insta, apoi călătoria continuă cu o viteză ceva mai confortabilă pentru restul de 1 km.

Pentru zborul deasupra Golfului Persic, trebuie să aveți între 40-120 kg și o înălțime minimă de 122 cm. Dacă îndepliniți aceste condiții, puteți avea această experiență chiar și în cuplu, deoarece sunt instalate două trasee paralele. Pe traseul de tiroliană construit în 2018 se pune mare accent pe siguranță.

  • Lungime: 2,84 km
  • Viteză medie: 120 km/h
  • Preţ: 360–450 AED (96–120 EUR)
AMI MÉG ÉRDEKELHET