Top 5 – cocktailuri cu vin preferate în Europa

Soare strălucitor, cer azuriu, ciripit de păsări – ne așteaptă terasele, umbrelele de soare și sticlele reci de vin.

Foto: Getty Images

Deși ne-ar fi greu să le enumerăm pe toate pe de rost, în cultura șprițului există peste 50 de tipuri de amestecuri și combinații care se pot face. Fiecare dintre noi are rețeta sa preferată, și puține lucruri se potrivesc mai bine în căldura arzătoare decât un vin bun cu apă minerală. Să vedem ce alte băuturi naționale similare domină cultura vinului în Europa!

Negroni – Italia

Foto: 123rf

Este greu de crezut, dar Negroni, al doilea cel mai popular cocktail din lume, are mai mulți fani în Italia decât Aperol Spritz. Băutura originară din Florența este pregătită și astăzi după rețeta din 1930 a contelui Camillo Negroni: o treime Campari, o treime gin, o treime vermut, fiind decorată cu coajă de portocală și servită cu un cub mare de gheață.

Bajtra spriț – Malta

Foto: Getty Images

În ultimii ani, șprițul maltez a devenit cocktailul de succes al locului, care în prezent se găsește deja în aproape toate restaurantele din insula fierbinte. Baza este dată de băutura națională bajtra (lichior de smochine de cactus), care nu este nici amară, nici dulce – ideal pentru a ne potoli setea atunci când este amestecată cu două unități de vin roze spumant sau prosecco și apă minerală după gust.

Sangría – Spania

Foto: 123rf

În regiunea mediteraneană fierbinte există nenumărate cocktailuri naționale pe bază de vin: de aici vine mimosa (șampanie și suc de portocale) și Kalimotxo (șpriț de vin roșu), cea mai celebră fiind însă sangría. La cele mai multe întâlniri cu prieteniiși familia, va apărea și o carafă bine răcită. Pe lângă vinul roșu, baza ei este asigurată de brandy, apă minerală și numeroase fructe.

Kir – Germania

Foto: Getty Images

Este nația care poate face un șpriț (adică: spritz) din aproape orice. Aromele vinului alb și cidrului sunt scoase cu plăcere în evidență cu Sprite sau sifon cu lămâie, în plus și cocktailurile împrumutate de la francezi, Kir (lichior de coacăze negre și vin) și Kir Royal (lichior de coacăze negre și șampanie) sunt respectate ca produse proprii.

French 75 – Franța

Foto: 123rf

Cocktailurile pe bază de şampanie au propria lor literatură de specialitate, și nu există terasă pariziană pe malul Senei care să nu aibă în meniu cel puțin 4–5 feluri de cocktailuri cu vin spumos. Cel mai vechi dintre ele este French 75 din 1915: gin, zahăr, zeamă de lămâie și champagne adevărată servit în cupă de şampanie.

AMI MÉG ÉRDEKELHET